https://www.snedeno.cz
  • Nové Recepty
  • KATEGORIE
  • Výživové trendy
    • Bezlepkové recepty
    • Masožrout
    • RAW Recepty
    • Vegetariánské
  • Inspirace a sezóna
    • Houbařská sezóna
    • 5 a méně!
    • Do plavek s chutí
    • Domácí limonáda
    • Levné a chutné recepty
    • Maminčiny recepty
    • Přírodní medicína
    • Recepty na grilování
    • Recepty pro děti
    • Rychlé recepty k obědu
    • Snadné a rychlé recepty
    • Top recepty
    • Zdravé recepty
    • Vaříme v miomatu
    • Jídla z českých hospod
  • Ingredience
  • Blog
  • Nové Recepty
  • KATEGORIE
  • Výživové trendy
    • Bezlepkové recepty
    • Masožrout
    • RAW Recepty
    • Vegetariánské
  • Inspirace a sezóna
    • Houbařská sezóna
    • 5 a méně!
    • Do plavek s chutí
    • Domácí limonáda
    • Levné a chutné recepty
    • Maminčiny recepty
    • Přírodní medicína
    • Recepty na grilování
    • Recepty pro děti
    • Rychlé recepty k obědu
    • Snadné a rychlé recepty
    • Top recepty
    • Zdravé recepty
    • Vaříme v miomatu
    • Jídla z českých hospod
  • Ingredience
  • Blog
  • Nové Recepty
  • KATEGORIE
  • Výživové trendy
    • Bezlepkové recepty
    • Masožrout
    • RAW Recepty
    • Vegetariánské
  • Inspirace a sezóna
    • Houbařská sezóna
    • 5 a méně!
    • Do plavek s chutí
    • Domácí limonáda
    • Levné a chutné recepty
    • Maminčiny recepty
    • Přírodní medicína
    • Recepty na grilování
    • Recepty pro děti
    • Rychlé recepty k obědu
    • Snadné a rychlé recepty
    • Top recepty
    • Zdravé recepty
    • Vaříme v miomatu
    • Jídla z českých hospod
  • Ingredience
  • Blog
  • Snědeno.cz
  • Blog
  • Houbařská sezóna nekončí, to teda ne!

Houbařská sezóna nekončí, to teda ne!

Posted on Lis 20th, 2017
by Miriam
Kategorie:
  • Blog

Když jsem se s předsedou Mykologického kroužku v Unhošti Jiřím Véle domlouvala na houbařskou procházku lesem, navrhl 17. listopad. Termín mě trochu zarazil a namítla jsem, že to už přece žádné houby neporostou. Jirka viditelně ožil a zvolal: „Naopak! Už neporoste plevel jako hříbky, ale pořádné houby.“

Nevím jak jinde, ale 17. listopadu by u nás psa nevyhnal. Já vytáhla manžela, zimní kabát, čepici, rukavice, deštník a košík a vyrazili jsme vstříc houbařskému dobrodružství. Sychravý podzimní les je asi tím nejautentičtějším místem pro rozhovor o houbách.

Jirka je nejen mykolog, ale i mineralog, entomolog, paleontolog a včelař. Co se hub týče, je specialistou na hvězdovky a housenice. Z lesa chodí s prázdnou málokdy a jak říká, je houbař estét. Sbírá jen houby, které se mu líbí.

Hvězdovka vlasohlavá
Hvězdovka tuhová
Hvězdovka Pouzarova
Hvězdovka bradavková

Letos jsme si houbaření užili náramně, ale můžeme si i teď na podzim donést z lesa nějaké houbařské úlovky?

Samozřejmě. Je spousta podzimních hub, které naopak rostou v chladnějším počasí. Třeba hlíva ústřičná, tu nepoškodí ani mráz. Anebo ucho jidášovo, právě teď je jeho doba. Ale sbírat můžeme například i čirůvky, strmělky, šťavnatky. A jsou i houby, jejichž čas ještě přijde. Třeba taková pomrazka.

Jiří Véle – mykolog

Můžou se houby sbírat i když uhodí mrazíky?

Hřibovité houby rozhodně ne. V nich po přemrznutí dochází k rozkladu, a ten by mohl  způsobit druhotnou otravu jedem, který je dost podobný botulotoxinu.

 

Když už jsme u otrav, zaznamenala jsem informaci, že bedla červenající může způsobit zdravotní potíže. My jí sbíráme a nikdy nám nic nebylo.

Ano, byly nějaké případy, kdy bedly červenající způsobily trávicí problémy, ale není prokázané, že by byly jedovaté. Je to spíš o citlivosti jedince, nejspíš nějaké alergii. Já tvrdím, že bedly, které rostou v lese, jsou jedlé. Je třeba se vyvarovat bedel, které vyrostou na zahradách nebo loukách, ty mohou být smrtelně jedovaté. A od bedel lesních jsou k nerozeznání.

 

Když už jsme u jedovatých hub, kolik u nás roste opravdu smrtelně jedovatých?

Říkám jim TOP 5. Mochomůrka zelená a její variety, Vláknice začervenalá – Patouillardova, Pavučinec plyšový, Závojenka olovová a Čepičatka jehličnanová.

 

Asi neplatí pravidlo, že když je houba nakouslá od zvěře, tak je jedlá…

Rozhodně ne. Například zajíc může klidně pozřít muchomůrku zelenou a nic se mu nestane, ale třeba srnka by pošla.

 

Jak se správně sbírají houby? My se doma často dohadujeme, jestli vykroutit nebo uříznout…?

Houby jsou tu miliardy let a budou tu stále. Kdyby houby nebyly, nebyly by stromy ani život. Je jedno, jestli vykroutit nebo uříznout. Uříznutím se připravíš o podstatnou část houby. A když vykroutit, tak mycellium – podhoubí přikrýt, aby nevyschlo. Plodnice rostou v místech, kde se mycellium kříží a domnívám se, že šetrné odstranění houby růst podporuje. Má totiž ohromnou regenerační schopnost, takže pokud jsou vhodné podmínky, rychle se obnovuje.

 

Jaké jsou vůbec vhodné podmínky pro růst hub?

Houby mají rády vlhko a naprosto nesnášejí vítr. Letošní vichřice pravděpodobně úplně zdevastovala lokalitu na Mělnicku, kde rostly šťavnatky pomrazky zlaté. To jsou opravdu nádherné houby.

 

Vyskytují se u nás houby, které jsou doslova vzácné?

Takových hub je celá řada. Třeba hřib královský. Za utržení jedné plodnice je pokuta 50.000 korun. A neznalost zákona ani v tomto případě neomlouvá. Ale vzácná jsou i kuřátka nebo korálovec. Ty se prostě nesbírají, to jsou houby na okrasu.

Kuřátka nejsou na trhání, ale na kochání 🙂

 

Jsme národem houbařů a existuje celá řada bezvadných receptů. Prozdradíš nám nějaký speciální, který bych mohla vyzkoušet z hub, které jsme dneska našli? (čirůvka fialová a dvoubarvá, strmělka mlženka, šťavnatka modřínová)

Jeden můj kamarád, který už bohužel nežije, dělal na naše přednášky vždycky čirůvky v bešamelu zapečené na houskách. Ty byly výborné. A taky jsou bezvadné zavináče.

 

Ještě si neodpustím otázku, jak houby mrazit. Syrové nebo blanšírované?

Určitě tepelně opracované. Za prvé vůní hub nenačichne mrazák a za druhé déle vydrží. Pokud zamrazíš houby syrové, musíš je zpracovat do osmi týdnů.

 

Jirko, děkujeme moc za příjemnou procházku a cenné informace. 

Helmovka ředkvičková – jedovatá kráska
Strmělka mlženka – mladá a stará
Jirka nám ukázal své naleziště čirůvek dvoubarvých
Jedlá šťavnatka modřínová
Čirůvčí dvojčata – jedlá a výborná
Čirůvky dvoubarvé a fialové, strmělka mlženka a šťavnatka modřínová – část našeho úlovku
  • blog

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

Přidejte svůj komentář Zrušit odpověď na komentář

Dnes nejvíce navštěvujete:

  • Ořechová buchta
  • Kulajda s liškami
  • Slaninová majonéza
  • Tvarohové ovocné knedlíky s mákem
  • Bílkový chlebíček s tvarohem
  • Fenyklový salát
  • Kokosky s tvarohem
  • Drobenkový koláč s tvarohem, rybízem a muchovníkem
  • Tiramisu matcha dezert
  • Vege segedín z uzeného tempehu

Miriam Kotorová

Miriam Kotorová

Miluji vaření a tvůrčí proces, který ho provází. Zcela neskromně si myslím, že mi to docela jde. Mojí specialitou jsou jednoduchá a rychlá jídla. Zkuste nějaký z receptů a uvidíte, že vaření může být i zábava.

Snědeno Na Cestách

Najdete nás i zde

Inspirace a sezóna

5 a méně! Bezlepkové recepty Domácí limonáda Do plavek s chutí Druhá šance Houbařská sezóna Jídla z českých hospod Levné a chutné recepty Maminčiny recepty Masožrout Moučníky a sladká jídla Přírodní medicína RAW Recepty Recepty na grilování Recepty pro děti Recepty z horkovzdušné fritézy Rychlé recepty k obědu Snadné a rychlé recepty Tloustneme do plavek Top recepty Vaříme v MioMatu Vegetariánské Zdravé recepty

NEZMEŠKEJTE NOVÉ RECEPTY

Připojte se k nám

Sledujte náš Instagram

snedeno.cz


Včera odpoledne jsme dostali nečekané a pozván
Včera odpoledne jsme dostali nečekané a pozvání na herní večer. Potřebovala jsem vykouzlit rychlé občerstvení a naštěstí v mrazáku odpočívaly celozrnné rohlíky. Původní plán byl připravit pomazánku z červené řepy. Ten jsem ale nakonec změnila a připravila dvě pomazánky - z choriza a z parmazánu. Červená řepa, která se zatím uvařila, se stala hlavní hvězdou v receptu na dnešní perník😘https://www.snedeno.cz/recept/pernik-z-cervene-repy/
.
.
.
.
.
#pernik #peceme #peceni #pecenie #pečení #pečenie #sladke #sladkerecepty #cooking #pecemeslaskou #pecenieslaskou #cervenarepa #beetroot #cake

Jednoduchá, rychlá, ale hlavně moc dobrá bucht
Jednoduchá, rychlá, ale hlavně moc dobrá buchta z našich karmínových ořechů, s pohankovou moukou a domácí meruňkovou marmeládou👌https://www.snedeno.cz/recept/orechova-buchta/
.
.
.
.
#buchta #peceni #pečení #pecenie #pecenijeradost #pečení #peceniejeradost #pecenieslaskou  #pečenie #sladkerecepty #sladke #cooking


Po zimní přestávce jsem se zase stavila u farmáře. Neodolala jsem nádherné kapustě a připravila tento nákyp. Přidala jsem slzovku, aby tam něco hezky křuplo, pak taky slaninu a čedar, aby dodaly chuť. Se salátem z červené papriky to byl parádní oběd 😊https://www.snedeno.cz/recept/kapustovy-nakyp-se-slaninou-a-slzovkou/
.
.
.
.
#kapusta #obed #oběd #vecere #večeře #večera #vecera #jídlo #jidlojezivot #jidlo #varime #varimeslaskou #vareni #vareni #varimedoma #zdraverecepty #cooking #cookingathome #cookingtime

Kuře na paprice je jedno z mých nej jídel z dě
Kuře na paprice je jedno z mých nej jídel z dětství. Nedělám ho často, protože naše rodina jsou dva nesmiřitelné tábory, co se tohoto jídla týká. Ale pokud se do něj pustím, děsně si to užiju🥳https://www.snedeno.cz/recept/kure-na-paprice/
.
.
.
.
#kure #kurecimaso #omacka #obed #oběd #varim #varimeslaskou #chicken #vareni #varenie #ceskakuchyne #vaření

V lednici mi odpočívá několik šlehaček, tak
V lednici mi odpočívá několik šlehaček, tak jsem se pustila do šlehačkového kynutého těsta a naplnila skořicovým máslem se strouhaným jablíčkem. Když pominu tu přenádhernou teplou vůni skořice a vanilky, chuť těchto šneků je prostě neodolatelná😍
https://www.snedeno.cz/recept/skoricove-sneky-s-jablickem/
.
.
.
.
#skoricovisneci #kynutetesto #peceni #pečení #pecenieslaskou #pecenie #pecenijeradost #peceniejeradost #kanelbullar

Instagram post 17861558304027398
Instagram post 17861558304027398

Sladkému se nevyhnu, to je jasné, ale když je m
Sladkému se nevyhnu, to je jasné, ale když je moučník z tvarohu a navíc tam jsou brusinky, pistácie a vlašské ořechy, mám hned lepší pocit😁 Navíc díky tvarohu je chlebíček úžasně vláčný😋https://www.snedeno.cz/recept/tvarohovy-chlebicek/
.
.
.
.
.
#peceme #pecemeslaskou #pecenijeradost #pecenie #peceniejeradost #pečení #baking

Instagram post 18042713101518769
Instagram post 18042713101518769

Tak na tohle jsem se fakt těšila😋 Vypěstoval
Tak na tohle jsem se fakt těšila😋 Vypěstovali jsme si pár rostlinek brambor a dneska je vykopali. V lednici byla půlka kysaného zelí a v mrazáku plátky uzeného. Takže nápad na dnešní oběd - něco na způsob cmundy po kaplicku👌 A ty bramboráky byly tak křupavé... aaach
.
.
.
.
#bramborak #obed #oběd #obied #varime #vareni #vaření #varenie #lunch #ceskakuchyne #poteto

Vrstvený koláč s griliášem🎂👩‍🍳

#d
Vrstvený koláč s griliášem🎂👩‍🍳#dort #cake #applepie #peceni #zdraverecepty #bezmouky #oats #baking #pecenie #yummy #tasty #foodbloggerhttps://www.snedeno.cz/recept/vrstveny-kolac-z-vlocek-orechu-a-jablek/


Junior se rozhodl upéct bráchovi k narozeninám
Junior se rozhodl upéct bráchovi k narozeninám dort. Dlouho váhal, aby se mu trefil do chuti, sjížděl internet a nakonec zvolil mák a švestky ze zahrádky. A protože má brácha rád taky bílou čokoládu a kafe, propašoval je do závěrečného zdobení😆 Dort byl ve finále krásně lehký, s plnou chutí máku podpořenou výrazným švestkovým rozvarem a s jemnou smetanovou chutí. A to občasné křupnutí kávovo-makové drobenky, to bylo žůžo🤩https://www.snedeno.cz/recept/makovy-dort-se-svestkovym-rozvarem-a-smetanovym-kremem/
.
.
.
.
.
#dort #makovydort #cake #poppycake #peceme #pecenie #peceni #pecenijeradost #peceniejeradost #pecemeslaskou #pecemedoma #pecenieslaskou

Odpolední kafíčko se u nás neobejde bez něče
Odpolední kafíčko se u nás neobejde bez něčeho sladkého. A protože jsem si nedávno předemlela dost máku, pustila jsem se do tohoto báječného koláče👌https://www.snedeno.cz/recept/makovy-kolac-z-podmasli-se-svestkami/
.
.
.
.
#kolac #kolač #peceni #pečení #pecemeslaskou #peceme #pecenie #peceniejeradost #pecenijeradost #baking

Minulý týden jsem dostala od italské kamarádky
Minulý týden jsem dostala od italské kamarádky kousek guanciale. Nikdy předtím jsem neměla tu čest ochutnat. A taky mi poradila, že je nejlepší do těstovin carbonara. Tak jsem přikoupila ještě kus panchetty a parmazán, použila vajíčka od místních slepiček a pustila se do těchto výborných špaget🤩👌https://www.snedeno.cz/recept/spagety-carbonara-2/
.
.
.
.
#carbonara #carbonarapasta #pasta #spagety #testoviny #obed #oběd #recept #recepty #vareni #vaření #varenie


Za vznik tohoto skvostného dortu můžou máslové sušenky, které nám nechutnaly. Přidala jsem k nim kávový logr z čerstvě zalité kávy, citrónovou kůru a máslo a upekla korpus. Do náplně padnul jeden velký banán, marcarpone, tvaroh a káva se želatinou. Na zdobení jsem sáhla po našich karmínových vlašácích a kuličkách červeného vína, které oživily maličké lístečky máty. Aaaach, dobrota🤩https://www.snedeno.cz/recept/kavovy-cheesecake-s-bananem/
.
.
.
.
#cheesecake #cheesecakes #cheesecakelovers #dezert #sladkerecepty #dort #dorty


Pastýřský koláč jsme už hooodně dlouho neměli. Zahlédla jsem ho koncem týdne v online prostoru a dostala na něj děsnou chuť. Do ragú jsem hovězí "řízla" vepřovým a navrch upekla sýrové chipsy. Dokonalé😍https://www.snedeno.cz/recept/luxusni-variace-na-pastyrsky-kolac-shepards-pie/
.
.
.
.
#shepardspie #obed #oběd #vecere #večeře #vecera #večera #lunch #lunchtime #recept #recepty #varime #vareni  #vaření #varenie

Už delší dobu jsem měla chuť na nějaký mrkv
Už delší dobu jsem měla chuť na nějaký mrkvový moučník se smetanovým krémem. A protože už jsem měla doma delší dobu ananasový kompot, přidala jsem část do těsta a připravila tyhle vláčné cupcaky. Padly na ně i naše dvě mrkve, máta a karmínové ořechy. Ještěže tu zahrádku máme😍
https://www.snedeno.cz/recept/mrkvove-cupcaky-s-ananasem-a-vlasskymi-orechy/
.
.
.
.
.
#cupcakes #cupcake #carrotcake #mrkvovydort #peceme #peceni #pecenijeradost #pecenie #peceniejeradost

O včerejší večeři se nám postarala z velké
O včerejší večeři se nám postarala z velké části naše zahrádka. Červená řepa, ledový salát, jarní cibulka i karmínové ořechy, to vše nám tu vyrostlo. Stačilo jen řepu upéct, naložit do marinády, dokoupit kozí sýr a všechno zamíchat 😊https://www.snedeno.cz/recept/salat-s-marinovanou-cervenou-repou-a-kozim-syrem/
.
.
.
.
#salat #salad #cervenarepa #beetroot #vecere #večeře #vecera #večera #vegetarian

Na trhu měli sympatické maličké kapusty a napa
Na trhu měli sympatické maličké kapusty a napadlo mě, že jsme dlouho neměli karbanátky. V mrazáku ještě dřímala libová slanina z Německa a celozrnný rohlík. Přidala jsem vločky, vejce od kamarádky, majoránku ze zahrady a pár dalších ingrediencí. Po delší době jsem oprášila i horkovzdušnou fritézu a pustila se do nich😉 Z uvedeného množství jich bylo 12, takže spousta. Když už jsem byla v tom vaření, ve fritéze jsem ještě připravila housky z cottage a na zítra je juniorovi do práce naplnila karbanátkem potřeným hořčicí, se salátem a jarní cibulkou👌https://www.snedeno.cz/recept/kapustove-karbanatky-se-slaninou-a-cedarem/
.
.
.
.
#airfryer #horkovzdusnafriteza #kapusta #obed #oběd #recept #recepty #vareni #vaření #varenie

Konečně už dozrává také červená řepa. Moc
Konečně už dozrává také červená řepa. Moc jsem se těšila na pomazánku, tak jsem hned zadělala i na domácí chleba a večeře naprosto dokonalá!😘https://www.snedeno.cz/recept/jednoducha-pomazanka-z-cervene-repy/
.
.
.
.
.
#pomazanka #domacichleb #vecere #večeře #vecera #večera #natierka #spread #recept #recepty #svacina #cervenarepa #beetroot #breakfast

Bazalka roste jak zběsilá, a tak už jsem uděla
Bazalka roste jak zběsilá, a tak už jsem udělala další pesto. Přidala k němu libovou slaninu a žampióny z trhu a taky naší zelenou jarní cibulku. Zalila šlehačkou a přidala vařené těstoviny. Fantazie prostě!😍https://www.snedeno.cz/recept/testoviny-se-zampiony-a-bazalkovym-pestem/
.
.
.
.
#testoviny #pasta #pastalover #pesto #obed #oběd #vecere #vecera #večeře #večera #recept #varime


Load More…



Follow on Instagram


Foodblog z lásky k jídlu

Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých, rychlých a chutných receptů. Recepty od rodinného stolu. Domácí kuchyně, rychlé recepty k obědu, zdravá výživa i sladké mlsání.

Email: miriam@snedeno.cz
  • Kdo jsme
  • Napište nám
  • Spolupráce
  • Recepty
  • Bohemian Cuisine
  • Houbařská sezóna
  • Archiv

Mockio.com | © 2018