0 0
Bílé fazole se zeleninou a pita chlebem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Bílé fazole se zeleninou a pita chlebem

    Postup přípravy

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    Pita chleba

    • 350 g polohrubé mouky
    • 250 ml vlažné vody
    • 7 g sušeného droždí
    • 5 g moučkového cukru
    • 5 g soli

    Fazole se zeleninou

    • 400 ml rajčatového pyré
    • 300 g velkých bílých fazolí
    • 3 celerové řapíky
    • 3 hodně velké stroužky česneku
    • 1 velká mrkev
    • 1 velká cibule
    • 1 zeleninový bio bujón
    • 1/2 lžičky chilli koření
    • sůl
    • olej
    • cukr a citronová šťáva na dochucení

    Postup:

    Pokud nemáme fazole uvařené a uschované v mrazáku, den předem si namočíme sušené do chladné vody a druhý den je v nové vodě uvaříme doměkka. Trvat to bude asi 90 minut.

    Připravíme si těsto na pita chleba. Do misky nasypeme mouku, sůl, sušené droždí, cukr a promícháme. Přilijeme vodu a zaděláme hladké pružné těsto, které se nelepí. Možná bude potřeba přidat trošku mouky. Těsto uložíme do misky, poprášíme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu vykynout. Potom rozdělíme na 8 dílů, které na pomoučeném válu rozválíme na malé placky, asi 4 mm vysoké. Necháme ještě 10 minut kynout. Rozpálíme troubu na 190 st. C a necháme v ní nahřát plech.

    Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme na slabá kolečka rozkrájenou cibuli, na kousky nakrájený řapíkatý celer, uvařené a slité fazole a restujeme. Zalijeme rajčatovým pyré a trošičkou vody, přidáme rozdrobený bujon a chilli koření, přiklopíme a asi 8 minut dusíme.

    Do rozpálené trouby na nahřátý plech položíme 4 chlebové placky a pečeme 4 minuty. Poté je obrátíme a dopečeme z druhé strany 1-2 minuty. Upečeme další 4 placky stejným způsobem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Utopenci z uzeného tempehu
    další
    Mrkvový salát s jablíčkem

    Přidejte svůj komentář