0 0
Boloňské tartaletky z listového těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Boloňské tartaletky z listového těsta

    Postup přípravy

    Určitě nikoho neohromí informace, že boloňská omáčka vznikla v italské Boloni. Byl to geniální počin k tomu, jak zužitkovat zbytky z lednice. Pravá omáčka bolognese se sice vaří dlouhé hodiny, my to ale při těchto tartaletkách trošku ošvindlujeme 😛

    Na 12 ks budeme potřebovat:

    • 2 balení rozváleného listového těsta
    • kousek sýru parmazánového typu

    Náplň

    • 300 g mletého hovězího masa
    • 2 stroužky česneku
    • 2 snítky tymiánu
    • 1 mrkev
    • 1 řapík celeru (nebo kousek bulvy)
    • 1 cibuli
    • 1 dl bílého vína
    • 1/2 dl rajčatového pyré
    • čerstvě mletý pepř
    • sůl
    • olivový olej

    Bešamel

    • 20 g másla
    • 20 g hladké mouky
    • cca 1,5-2 dl mléka
    • sůl
    • citrónová šťáva

    Postup:

    Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a zprudka opékáme, aby se zatáhlo. Stále promícháváme vařečkou, aby se kousky oddělily od sebe. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, na kousíčky nakrájenou mrkev a celer. Podlijeme vínem a necháme vysmahnout. Podlijeme deci vody. Přikryjeme pokličkou a necháme vydusit. Zalijeme rajčatovým pyré, promícháme a ještě chviličku dusíme. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

    Do malého kastrůlku dáme máslo, rozehřejeme, přidáme mouku, sůl a zpěníme. Zalijeme mlékem a svaříme na hladký bešamel. Dochutíme citrónovou šťávou.

    Těsto si rozvineme po stole. Přiložený pečící papír nastříháme na 6 ks. Z plátu každého těsta vykrojíme 6 koláčků o průměru cca 8 cm. Každý položíme na kus ustřiženého papíru a namáčkneme do muffinového plechu. Masovou směs rozdělíme do košíčků a navrch polijeme bešamelem. Posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kouskem tymiánu.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, cca 20 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Jablečno-hruškový crumble
    další
    Soté z tempehu s rösti a salátem z romanesca

    Přidejte svůj komentář