0 0
Borůvkový koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Borůvkový koláč

Postup přípravy

Sdílet

Představte si, že jsem v takovém kalupu, abych spotřebovala ty naše cukety a ostatní plody zahrádky, že jsem málem propásla sezónu borůvek! Tak aspoň koláč…:)

Těsto:

  • 80 g změklého másla
  • 30 g třtinového cukru s vanilkou
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Na ozdobu:

  • kelímek zakysané smetany (bez té jedné lžíce)
  • 2 lžíce cukru s vanilkou
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vrchovatá lžička vanilkového pudinku
  • 1/2 l borůvek
  • hrst spařených, oloupaných a posekaných mandlí
  • sníh ze dvou bílků s trochou cukru

Změklé máslo se žloutkem a cukrem utřeme na kašičku. Přidáme sůl, mouku, prášek, sodu a smetanu a umícháme vláčné těsto. Vál posypeme moukou a vyválíme na něm placku, kterou přendáme do koláčové formy (průměr 28 cm).

V misce umícháme zakysanou smetanu s cukrem, žloutkem, solí a pudinkem a rozetřeme na korpus. Posypeme borůvkami a mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 25 minut. Mezitím ušleháme z bílků pevný sníh a navrstvíme na upečený koláč. V troubě snížíme teplotu na 120 st. C a strčíme tam ještě na chvíli koláč, aby sníh zrůžověl.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Zapečená rajčata s balkánským sýrem a vejci
další
Domácí tortily s krůtím masem a fazolemi
předchozí
Zapečená rajčata s balkánským sýrem a vejci
další
Domácí tortily s krůtím masem a fazolemi

Přidejte svůj komentář