0 0
Borůvkový koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Borůvkový koláč

    Postup přípravy

    Představte si, že jsem v takovém kalupu, abych spotřebovala ty naše cukety a ostatní plody zahrádky, že jsem málem propásla sezónu borůvek! Tak aspoň koláč…:)

    Těsto:

    • 80 g změklého másla
    • 30 g třtinového cukru s vanilkou
    • 1 žloutek
    • 1 lžíce zakysané smetany
    • 150 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody

    Na ozdobu:

    • kelímek zakysané smetany (bez té jedné lžíce)
    • 2 lžíce cukru s vanilkou
    • 1 žloutek
    • špetka soli
    • 1 vrchovatá lžička vanilkového pudinku
    • 1/2 l borůvek
    • hrst spařených, oloupaných a posekaných mandlí
    • sníh ze dvou bílků s trochou cukru

    Změklé máslo se žloutkem a cukrem utřeme na kašičku. Přidáme sůl, mouku, prášek, sodu a smetanu a umícháme vláčné těsto. Vál posypeme moukou a vyválíme na něm placku, kterou přendáme do koláčové formy (průměr 28 cm).

    V misce umícháme zakysanou smetanu s cukrem, žloutkem, solí a pudinkem a rozetřeme na korpus. Posypeme borůvkami a mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 25 minut. Mezitím ušleháme z bílků pevný sníh a navrstvíme na upečený koláč. V troubě snížíme teplotu na 120 st. C a strčíme tam ještě na chvíli koláč, aby sníh zrůžověl.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Zapečená rajčata s balkánským sýrem a vejci
    další
    Domácí tortily s krůtím masem a fazolemi

    Přidejte svůj komentář