Postup přípravy
Tohle je přesně to jídlo, na které se můžete spolehnout těsně před výplatou nebo když se vám nechce nakoupit 🙂
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
Bramborové placky
- 500 g vařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupice
- 1 vejce
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 lžíce oleje
- sůl
- trocha oleje na pečení placek
Kapustová polévka
- 4 menší až střední brambory
- 4 velké listy kapusty
- 3 stroužky česneku
- 2 zeleninové bio bujony
- 1 cibule
- kmín
- čerstvě mletý pepř
- majoránka
- přepuštěné máslo ghí nebo běžné máslo, případně olej
- vločky řasy Nori na ozdobu
Postup:
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme zchladnout a oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, škrob, sůl, olej a vejce. Velmi rychle zpracujeme těsto (bramborové těsto po přidání soli rychle řídne), utvoříme váleček a nakrájíme na cca 2 cm tlusté plátky. Na vále posypaném moukou buď dlaněmi nebo válečkem tvoříme placky. Rozehřejeme pánev (ideálně palačinkovou nebo palačinkový maker), nalijeme na ní trochu oleje a placky opékáme z obou stran dozlatova. Dle potřeby olej po troškách přiléváme.
Zatímco nám chladnou brambory, uvaříme polévku. Oloupeme brambory a pokrájíme na kousky. Omyjeme kapustové listy, vykrojíme tvrdá žebra a nakrájíme na kousky. Na másle orestujeme dozlatova pokrájenou cibuli a česnek. K cibuli přidáme kostičky brambor a pokrájenou kapustu, okmínujeme, opepříme a chvilku opékáme. Zalijeme 1,2 l horké vody, přidáme bujony a vaříme asi 15 minut. Potom přidáme majoránku, ještě 2 minuty povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem. Na talířích posypeme Nori řasou.