Ingredience
- 6 větší brambory
 - 350 g kuřecí vývarnebo 1 bio bujón svařený ve vodě
 - 200 g kysané zelí
 - 80 g alpský špeknebo libová slanina
 - 30 g máslo
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česnek
 - olej
 - drcený kmín
 - čerstvě mletý pepř
 - petrželka
 
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme, rozdrtíme plochou nože a posekáme. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Zelí propláchneme studenou vodou a pokrájíme na malé kousky. Libový alpský špek nebo slaninu nakrájíme na malé kousky. Připravíme vývar nebo svaříme bio bujón se 3 a půl deci vody.  | 
2 Hotovo  | V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Přidáme špek a ještě chvíli restujeme. Přisypeme brambory a opékáme. Zalijeme troškou vývaru, aby byly brambory sotva potopené, okořeníme kmínem a pepřem, přiklopíme pokličkou a dusíme. Když se voda vypaří, přidáme zase trochu vývaru. Takhle pokračujeme, až budou brambory měkké.  | 
3 Hotovo  | Zelí zalijeme trochou vody a podusíme doměkka. Hotové smícháme s uvařenými bramborami a přihodíme máslo, které necháme v bramborách rozpustit. Ozdobíme pokrájenou petrželkou.  | 














