0 0
Brokolice s brambory zapečená v bešamelu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Brokolice s brambory zapečená v bešamelu

    Postup přípravy

    Na pekáček 30 x 20 cm budeme potřebovat:

    • 5 středních brambor
    • 10 cherry rajčátek
    • 1 růžici brokolice
    • 20 cm silnějšího pórku
    • 1 velká cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 2 lžičky hrubozrnného kari
    • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
    • olej

    Bešamelová omáčka

    • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
    • 5-6 dl mléka
    • 50 g másla
    • citronová šťáva
    • sůl

    Na posypání

    • 50 g sýru parmazánového typu

    Postup:

    Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a vložíme je do pekáčku. Na sporáku necháme zesklovatět. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme na plátky a poklademe jimi zpěněnou cibuli. Brokolici odkrojíme co největší část nohy (můžeme schovat do polévky) a růžici rozkrájíme na malé kousky. Těmi posypeme brambory. Pórek podélně překrojíme na čtvrtiny a ještě rozkrájíme na nudličky. I pórkem posypeme směs v pekáčku. Navrch poklademe na půlky pokrájená rajčátka. Posypeme lahůdkovým droždím.

    V kastrole rozpustíme máslo, přidáme k němu mouku a umícháme světlou jíšku. Přidáme do ní kari koření a mléko a svaříme do zhoustnutí (asi jako na palačinkové těsto). Ochutíme solí a citronovou šťávou, promícháme a přelijeme rovnoměrně přes zeleninovou směs.

    Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a 25 minut zapečeme při 180 st. C. Potom pokličku sundáme, posypeme jemně nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova dalších cca 20 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Sýrová omáčka s ořechy
    další
    Křehký jablečný koláč s ořechy

    Přidejte svůj komentář