Ingredience
- 550 g brambory
- cca 130 g špaldová mouka celozrnná
- 50 g dětská krupička
- 1 lžička bramborový škrob
- 1 vejce
- sůl
A ještě
- 250 g bryndza
- 200 g špek
- 100 g šlehačka
- petrželka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špek nakrájíme na kostičky. Vložíme do rozehřátého kastrůlku a při střední teplotě vyškvaříme. Bryndzu smícháme se šlehačkou a čerstvě drceným pepřem. |
2 Hotovo | Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Vhodíme vždy několik kousků do sekáčku a rozsekáme na drobné kousky (ne na kaši). Anebo nastrouháme na jemném struhadle a pokud budeme těsto protlačovat přes haluškové síto, tak ještě trochu rozsekáme ponorným mixérem. Brambory dáme na cedník a necháme okapat puštěnou šťávu. Lehounce vyždímáme, ale jen trochu, aby v nich trocha šťávy zbyla. |
3 Hotovo | Vklepneme vejce, osolíme a zasypeme moukou, krupičkou, škrobem a trouškou soli. Promícháme, abychom získali ne příliš hustou konzistenci. Ve větším kastrole přivedeme k varu osolenou vodu. Přes haluškové síto "pasírujeme" těsto do klokotající vody. Rozdělíme si jej asi na 3 díly. Když halušky vyplavou na povrch, dáme jim ještě minutu a pak je děrovanou naběračkou vylovíme do mísy. Vždy je zakapeme trochou vyškvařeného tuku a promícháme, aby se kousky neslepily. |
4 Hotovo | Pokud nemáme haluškový cedník, můžeme těsto navrstvit na prkénko a nožem svižně do vroucí vody odkrajovat kousíčky. |
5 Hotovo | Když máme všechny halušky uvařené, promícháme je s připravenou bryndzou. Rozdělíme na porce a posypeme okapanými kousky špeku. Posypeme posekanou petrželkou. |