0 0
Bryndzové halušky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
550 g brambory
cca 130 g špaldová mouka celozrnná
50 g dětská krupička
1 lžička bramborový škrob
1 vejce
sůl
A ještě
250 g bryndza
200 g špek
100 g šlehačka
petrželka

Bryndzové halušky

Trendy:
  • Levné a chutné recepty

Množství mouky je orientační. Těsto nejdřív otestujeme, kousek protlačíme do vroucí vody. Když se nerozvaří a zůstane v kouscích, můžeme dělat další dávku.

  • 23 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špek nakrájíme na kostičky. Vložíme do rozehřátého kastrůlku a při střední teplotě vyškvaříme. Bryndzu smícháme se šlehačkou a čerstvě drceným pepřem.

2
Hotovo

Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Vhodíme vždy několik kousků do sekáčku a rozsekáme na drobné kousky (ne na kaši). Anebo nastrouháme na jemném struhadle a pokud budeme těsto protlačovat přes haluškové síto, tak ještě trochu rozsekáme ponorným mixérem. Brambory dáme na cedník a necháme okapat puštěnou šťávu. Lehounce vyždímáme, ale jen trochu, aby v nich trocha šťávy zbyla.

3
Hotovo

Vklepneme vejce, osolíme a zasypeme moukou, krupičkou, škrobem a trouškou soli. Promícháme, abychom získali ne příliš hustou konzistenci. Ve větším kastrole přivedeme k varu osolenou vodu. Přes haluškové síto "pasírujeme" těsto do klokotající vody. Rozdělíme si jej asi na 3 díly. Když halušky vyplavou na povrch, dáme jim ještě minutu a pak je děrovanou naběračkou vylovíme do mísy. Vždy je zakapeme trochou vyškvařeného tuku a promícháme, aby se kousky neslepily.

4
Hotovo

Pokud nemáme haluškový cedník, můžeme těsto navrstvit na prkénko a nožem svižně do vroucí vody odkrajovat kousíčky.

5
Hotovo

Když máme všechny halušky uvařené, promícháme je s připravenou bryndzou. Rozdělíme na porce a posypeme okapanými kousky špeku. Posypeme posekanou petrželkou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Cuketový nákyp
další
Mrkvová roláda z ovesných vloček
předchozí
Cuketový nákyp
další
Mrkvová roláda z ovesných vloček

Přidejte svůj komentář