0 0
Chodské koláče s vejci i bez vajec

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chodské koláče s vejci i bez vajec

    Postup přípravy

    Sdílet

    Jak už jsem zmiňovala v příspěvku o bezvaječném štrůdlu, byla jsem postavena před zkoušku obstát při bezvaječné dietě jednoho dítka, které u nás bylo na putovním táboře. Kromě výletu jsme měli dnes s dětmi na programu pečení chodských koláčů. Překvapilo mě, jak moc je to bavilo. Samozřejmě půlka z nich byla kompletně bez vajec a druhá normální s vejci. Opět jsem překvapená, že na chuti to nebylo poznat. Uvádím recepty na oboje v tomto příspěvku. A taky přikládám fotku, jak byla dětská dílka zdařilá 🙂

    Co budeme potřebovat:

    Bezvaječné kynuté těsto – množství na 4 velké koláče:

    • 1/2 kg hladké mouky
    • 0,8 dl oleje
    • 1/2 kostky droždí
    • 3 dl vlažného mléka
    • 1/2 lžičky soli
    • 1 a půl lžíce cukru

    Vaječné kynuté těsto – množství na 4 velké koláče:

    • 1/2 kg hladké mouky
    • 120 g rozpuštěného másla (zchladlého, aby nebylo vařící)
    • 2 žloutky
    • 1/2 kostky droždí
    • 250 ml vlažného mléka
    • 1/2 lžičky soli
    • 70 g moučkového cukru

    Tvarohová nádivka bez vajec:

    • 500 g tvarohu (měli jsme z balíčku, ne z vaničky)
    • 1 šlehačka
    • 1 dl kukuřičného sirupu
    • 1 lžíce cukru s vanilkou
    • špetka soli

    Tvarohová nádivka s vejci:

    • 500 g tvarohu
    • 1 šlehačka
    • 2 lžíce cukru s vanilkou
    • špetka soli
    • 2 žloutky

    Maková nádivka:

    • 1 hrnek (2 dl) máku
    • 1 sklenka mléka
    • 1/2 dl rumu
    • 2 lžíce cukru s vanilkou
    • špetka soli
    • skořice

    Povidlová nádivka:

    • hrnek povidel (měla jsem z Německa, vláčná, s kusy švestek, naprosto luxusní :))
    • 1 dl rumu

    A také půl sáčku rozinek a spařených, oloupaných mandlí

    Postup:

    Těsto můžeme zadělat buď ručně nebo využít techniku. Bezvaječné těsto jsem dala do domácí pekárny a za hodinu a půl jej vyndala a vaječné těsto jsem dala do kuchyňského robota, zadělala a použila jej za něco víc než hodinu. Oboje se zadělá klasickým způsobem. Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme další ingredience a uhněteme těsto, které necháme nejméně hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném vále válečkem utvoříme placky, které přendáme na plech na pečící papír, ozdobíme nádivkami a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 18 minut.

    Tvarohové nádivky uděláme z uvedených ingrediencí. Množství berte spíše jako orientační, záleží na tom, jak tuhý a jak kyselý máte tvaroh. Nádivka by měla být vláčná, aby se dobře roztírala.

    Mák umeleme na makovém strojku, nasypeme do kastrůlku, zalijeme mlékem a dáme vařit na rozptylovací mřížku. Postupně přidáme zbylé ingredience a svaříme na vláčnou kompaktní hmotu.

    Švestková povidla, jsou-li tuhá, rozředíme troškou horké vody a ochutíme rumem. Já je neředila, protože byla krásně vláčná. Pouze jsem je ochutila rumem.

    Každý koláč jsme potřeli tvarohovou nádivkou a ozdobili mákem, povidly, mandlemi a rozinkami.

    Díky za tip „petulen“ z toprecepty.cz

    chod.kolace

     

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    Hodnocení receptu

    Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
    předchozí
    Bezvaječný jablečný štrůdl
    další
    Topinky s pikantní cuketovou směsí
    předchozí
    Bezvaječný jablečný štrůdl
    další
    Topinky s pikantní cuketovou směsí

    Přidejte svůj komentář


    Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /data/web/virtuals/153850/virtual/www/domains/snedeno.cz/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118