0 0
Chřestový koláč s bešamelem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chřestový koláč s bešamelem

Postup přípravy

Sdílet

Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

Korpus

  • 200 g hladké mouky (ideálně na křehké těsto)
  • 80 g studeného másla
  • 80 g studené zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • poctivá špetka soli

Náplň – bešamel

  • 300 ml mléka
  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • čerstvě mletý pepř
  • citrónová šťáva dle chuti
  • sůl

Náplň – zelenina a sýr

  • 10 cherry rajčátek
  • svazek zeleného chřestu
  • 30 g strouhaného sýra parmazánového typu

Postup:

Do mísy nakrájíme na kousky máslo, přisypeme mouku, přidáme smetanu, sůl a žloutky a zpracujeme těsto. Ideálně za pomoci kuchyňského robota. Výsledné těsto má příjemnou, hladkou konzistenci. Zabalíme jej do mikroténového sáčku a necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici.

Odpočaté těsto rozválíme na kusu pečícího papíru do tvaru koláčové formy nebo jej předválíme na desce kuchyňské linky. Tu si trošku posypeme moukou a těsto pak následně natlačíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy.

V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko a metličkou rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou a svaříme na polohustý bešamel. Dochutíme citrónovou šťávou. Do zchladlého bešamelu metličkou vmícháme vejce.

Chřest omyjeme, odlámeme mu tuhé konce a stonky nakrájíme na špalíky asi 3 cm dlouhé. Posypeme jimi těsto a rozvrstvíme je po celé ploše. Přelijeme bešamelem, ozdobíme odkrájenými poupaty chřestu a přepůlenými rajčátky. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30-35 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Pstruh lososovitý s parmezánem a zelenými fazolkami
další
Zeleninová rýže
předchozí
Pstruh lososovitý s parmezánem a zelenými fazolkami
další
Zeleninová rýže

Přidejte svůj komentář