0 0
Chřestový koláč s bešamelem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Chřestový koláč s bešamelem

    Postup přípravy

    Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

    Korpus

    • 200 g hladké mouky (ideálně na křehké těsto)
    • 80 g studeného másla
    • 80 g studené zakysané smetany
    • 2 žloutky
    • poctivá špetka soli

    Náplň – bešamel

    • 300 ml mléka
    • 40 g másla
    • 30 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 1/2 lžičky kurkumy
    • čerstvě mletý pepř
    • citrónová šťáva dle chuti
    • sůl

    Náplň – zelenina a sýr

    • 10 cherry rajčátek
    • svazek zeleného chřestu
    • 30 g strouhaného sýra parmazánového typu

    Postup:

    Do mísy nakrájíme na kousky máslo, přisypeme mouku, přidáme smetanu, sůl a žloutky a zpracujeme těsto. Ideálně za pomoci kuchyňského robota. Výsledné těsto má příjemnou, hladkou konzistenci. Zabalíme jej do mikroténového sáčku a necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici.

    Odpočaté těsto rozválíme na kusu pečícího papíru do tvaru koláčové formy nebo jej předválíme na desce kuchyňské linky. Tu si trošku posypeme moukou a těsto pak následně natlačíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy.

    V kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko a metličkou rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou a svaříme na polohustý bešamel. Dochutíme citrónovou šťávou. Do zchladlého bešamelu metličkou vmícháme vejce.

    Chřest omyjeme, odlámeme mu tuhé konce a stonky nakrájíme na špalíky asi 3 cm dlouhé. Posypeme jimi těsto a rozvrstvíme je po celé ploše. Přelijeme bešamelem, ozdobíme odkrájenými poupaty chřestu a přepůlenými rajčátky. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30-35 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Pstruh lososovitý s parmezánem a zelenými fazolkami
    další
    Zeleninová rýže

    Přidejte svůj komentář