Postup přípravy
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 600 g mladých cuket
- 100 g slunečnice (pokud byste chtěli zářivější barvu pomazánky, zvolte kešu nebo loupané mandle 🙂 )
- 60 g sýra parmazánového typu
- 40 g arašídového másla
- 15 g čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velký stroužek stroužek česneku
- šťáva z půlky citrónu
- sůl
Postup:
Cuketu nastrouháme najemno, osolíme, promícháme a necháme na cedníku pár minut vypotit. Nakonec zbylou vodu ještě rukama vyždímeme. Cuketu přendáme do misky a z vypocené šťávy můžeme udělat cuketovou limonádu.
V mixéru rozmixujeme slunečnicová semínka, bazalku, sýr, olej, česnek, citrónovou šťávu, arašídové máslo a sůl a směs smícháme s vymačkanou cuketou.
Pomazánku mažeme na topinky.
Tip:
Pokud nemáme mladou cuketu, ale cuketu odrostlejší, před zpracováním ji oloupeme a ostraníme semínka. Nastrouháme jen dužinu.