• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Domácí bramborové gnocchi se smetanovou omáčkou z uzeného lososa
0 0
Domácí bramborové gnocchi se smetanovou omáčkou z uzeného lososa

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Domácí bramborové gnocchi se smetanovou omáčkou z uzeného lososa

    Postup přípravy

    Syn odjel na dva dny k bratranci, a tak jsme si opět dopřáli rybku, kterou junior nemusí. Pustila jsem se do domácích gnocchi a smetanové omáčky s lososem. Výsledek úchvatný, chvála veliká. Prý pohlazení pro žaludek 🙂

    Dvouhlavá porce:

    • 450 g vařených moučných brambor (varný typ C)
    • 50 g dětské krupičky
    • 80 g hladké mouky
    • 1 žloutek
    • sůl
    • 100 g uzeného lososa
    • 200 ml šlehačky
    • 1 šalotku
    • 1 stroužek česneku
    • olivový olej
    • 1 lžička posekaného kopru
    • 1 lžička citronové šťávy
    • čerstvě mletý pepř
    • půlka sušeného a v oleji naloženého rajčete

    Brambory uvaříme v neosolené vodě doměkka. Nesmí se ale rozvařit. Raději je z ohně stáhneme chvilinku dřív, než jsou úplně měkké. Vodu slijeme a ještě horké oloupeme. Buď si vezmeme na pomoc vidličku, na kterou brambor při loupání napíchneme nebo přidržíme utěrkou. Co nejteplejší brambory také nastrouháme na jemném struhadle.

    V mezičase dáme vařit do kastrolu osolenou vodu. Do nastrouhaných brambor přidáme žloutek, krupici a mouku a rychle rukama zaděláme těsto. Jen po dobu, která je pro spojení ingrediencí nezbytná. Těsto rozválíme rukama na váleček, který rozdělíme na 4 kusy. Každý kus potom na moukou vysypaném vále vyválíme na dlouhý váleček tlustí asi 1,5 cm a nakrájíme na cca 2 cm kousky. Poprášíme lehoučce moukou a vidličkou rozmáčkneme. Uděláme tím na gnocchi drážky, které lépe zadrží omáčku. Gnocchi po částech přendaváme do vroucí vody (aby se nám neslepily) a když vyplavou na hladinu, cedníkem je vylovíme a přendáme do mísy, do které jsme nalili lžíci olivového oleje. S každou uvařenou várkou vždy mísou zatřeseme, aby se kousky obalily olejem a neslepily se.

    Šalotku rozkrájíme na kousky a na zbytku olivového oleje jí zpěníme. Zalijeme jí šlehačkou a povaříme. Lososa nakrájíme na nudličky a přidáme do šlehačky. Ochutíme prolisovaným česnekem, koprem, pepřem, solí a citronovou šťávou. Na talířích ozdobíme sušeným rajčetem.

    gnocchi-testo

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Polévka ze žlutého hrachu
    další
    Kokosové kuličky z ovesných vloček

    Přidejte svůj komentář