Postup přípravy
Na 4 porce budeme potřebovat:
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Náplň
- 250 g ricottu
- 100 g pancetty
- 50 g Gorgonzoly
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 žloutek
- 1 stonek šalvěje
- čerstvě mletý pepř
Máslový přeliv
- 60 g másla
- 50 g parmazánu
- 1 stonka šalvěje
- 1 malá sběračka vody z raviol
Postup:
Z mouky, vajec, olivového oleje a soli zpracujeme těsto. Mělo by být dost tuhé, takže se nebojte případně přidat ještě trochu mouky. Těsto necháme následně aspoň půlhodinky odpočívat v lednici, zabalené do mikroténu.
Na pánvi rozehřejeme olej a na něm orestujeme nakrájenou pancettu a posekanou šalvěj. Stáhneme z plotny a přidáme Gorgonzolu, pepř, ricottu a nakonec i žloutek.
Z těsta vyválíme velmi tenkou placku (čím tenčí, tím lepší), kterou nakrájíme na pruhy široké asi 7 cm. Lžičkou na tyto pruhy pokládáme hromádky z náplně, asi 7 cm od sebe. Pomocí mašlovačky a pomažeme zbylým bílkem prostor kolem náplně. Na naplněný pruh položíme další pruh těsta. Pokud vlastníme vykrajovátko na ravioly, postupným přitlačováním je utvoříme. Pokud ne, vidličkou těsto po okrajích přitlačíme k sobě a mezi kopečky s náplní rozkrájíme kolečkem na pizzu. I tyto řezné plochy přitlačíme vidličkou.
Uvaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty. Ravioly scedíme, trošku vody si necháme na máslový přeliv.
V malém kastrolků rozehřejeme máslo s nakrájenou šalvějí, přidáme trošku horké vody z raviol a přelijeme přes těstoviny. Promícháme, rozdělíme na porce a posypeme strouhaným parmazánem.