0 0
Drobenkový koláč s meruňkovým pyré

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Drobenkový koláč s meruňkovým pyré

    Postup přípravy

    Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

    Na těsto

    • 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
    • 90 g ztuhlého másla
    • 30 g moučkového cukru
    • 2 lžíce mléka
    • 1 žloutek
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • špetka soli
    • kapka vanilkové esence

    Na náplň

    • 400 g meruněk
    • 50 g třtinového cukru
    • 2 vrchovaté lžičky škrobu
    • 1 lžička koňaku
    • špetka soli

    Na drobenku

    • 30 g ovesných vloček
    • 30 g třtinového cukru
    • 20 g ztuhlého másla

    Postup:

    Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo, esenci a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama.

    Meruňky (můžeme využít i zásob v mrazáku) omyjeme, vypeckujeme a s cukrem a koňakem podusíme v kastrolu. Podušené meruňky rozmixujeme ponorným mixérem. Přimícháme škrob rozmíchaný ve 2 lžících vody.

    Těsto namačkáme do máslem vymaštěné koláčové formy nebo ještě lépe – rozválíme na pečícím papíru, který i s těstem vložíme do formy. Tvar koláče si můžeme předem na pečící papír tužkou naznačit.

    Do malé misky nasypeme vločky, cukr a máslo a prsty užmouláme sypkou žmolenku.

    Na těsto nalijeme meruňkové pyré a žmolenkou posypeme. Dáme do trouby rozpálené na 180 st. C na 25-30 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Sommelierem na zkoušku aneb domácí degustace
    další
    Vepřové kousky v tomato-zeleninové směsi

    Přidejte svůj komentář