0 0
Drobenkový koláč s meruňkovým pyré

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drobenkový koláč s meruňkovým pyré

Postup přípravy

Sdílet

Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Na těsto

  • 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
  • 90 g ztuhlého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kapka vanilkové esence

Na náplň

  • 400 g meruněk
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vrchovaté lžičky škrobu
  • 1 lžička koňaku
  • špetka soli

Na drobenku

  • 30 g ovesných vloček
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g ztuhlého másla

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo, esenci a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama.

Meruňky (můžeme využít i zásob v mrazáku) omyjeme, vypeckujeme a s cukrem a koňakem podusíme v kastrolu. Podušené meruňky rozmixujeme ponorným mixérem. Přimícháme škrob rozmíchaný ve 2 lžících vody.

Těsto namačkáme do máslem vymaštěné koláčové formy nebo ještě lépe – rozválíme na pečícím papíru, který i s těstem vložíme do formy. Tvar koláče si můžeme předem na pečící papír tužkou naznačit.

Do malé misky nasypeme vločky, cukr a máslo a prsty užmouláme sypkou žmolenku.

Na těsto nalijeme meruňkové pyré a žmolenkou posypeme. Dáme do trouby rozpálené na 180 st. C na 25-30 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Sommelierem na zkoušku aneb domácí degustace
další
Vepřové kousky v tomato-zeleninové směsi
předchozí
Sommelierem na zkoušku aneb domácí degustace
další
Vepřové kousky v tomato-zeleninové směsi

Přidejte svůj komentář