Postup přípravy
Dneska jsem sklidila ze zahrádky první várku špenátu, sice ho nebylo moc, ale na tuto lahůdku to stačilo 🙂
Těsto na dukátky:
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- lžíce oleje
- sůl
Náplň:
- 100 g lístků špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 0,5 měkkého tvarohu (určitě by byla dobrá ricotta, ale tu jsem doma neměla)
- sůl, pepř
- máslo
Přeliv:
- 5 stroužků česneku
- 6 sušených rajčat
- 1 dl olivového oleje
- hrst bazalkových listů
- půl lžičky hrubého chilli koření
- sůl
- strouhaný parmezán
Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto. Dala jsem ho na 15 minut do domácí pekárny na program „těsto“. Vznikne krásná, nelepivá hmota, kterou na půl hodiny necháme odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Na másle zesklovatíme pokrájenou cibuli, přidáme opraný, nasekaný špenát, osolíme, opepříme, přidáme drcený česnek a chvíli mícháme, až špenát zavadne. Stáhneme z ohně a po zchladnutí přidáme tvaroh. Umícháme nádivku.
Vyndáme těsto z lednice, přepůlíme a půlku na pomoučeném válu vyválíme hodně do tenka. Naznačíme si na placce polovinu a na jednu za pomocí dvou malých lžiček tvoříme malé hromádky nádivky. Druhou půlku přehrneme navrch a pomocí tvořítka nebo malé skleničky vykrájíme podle naznačených hromádek dukátky. Okraje prsty ještě stlačíme a necháme zaschnout. Z druhé půlky a zbytků první uválíme další várku.
Ve vroucí vodě vaříme 4 minuty.
Mezitím, co se nám těstoviny vaří, rozehřejeme olej, přidáme drcený česnek, chilli, sůl, pokrájená sušená rajčata a bazalkové listy a osmažíme dozlatova. Přelijeme přes hotové těstoviny a posypeme parmezánem.