Dýňová polévka s knedlíčky z dýňových semínek

0 0
Dýňová polévka s knedlíčky z dýňových semínek

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Polévka
700 g dýně Hokaidó Hokaidó jako jediná dýně není potřeba loupat
20 g máslo
2 kostky zeleninový bio bujón
1 ks cibule
chilli koření
pepř čerstvě mletý
dle chuti sůl
Knedlíčky
100 g dýňová semínka
70 g máslo
50 g ovesné vločky
1 ks vejce
1 lžíce citrónová šťáva
1/2 lžičky muškátový oříšek nastrouhat
dle chuti sůl
Na ozdobu
dýňový olej
bylinky

V posledních letech se k nám pomalu vkrádá Halloween. Mohlo by se zdát, že je to posel americký, ale ve skutečnosti se jedná o prastarý keltský svátek. Původně se nazýval Samhain, to podle jména keltského boha mrtvých Samhaina. Keltové slavili v tento den konec léta a hojnosti a příchod zimy, chladu a tmy. Věřili, že této noci je nejtenčí hranice mezi říší živých a mrtvých a pořádali magické rituály. A odkud se vzala vydlabaná dýně se světýlkem? Ta znázorňuje duši hříšníka Jacka, která uvízla v očistci.

Trendy:
  • Do plavek s chutí
  • Snadné a rychlé recepty
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Ingredience

  • Polévka

  • Knedlíčky

  • Na ozdobu

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo
10 - 15 min

Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme stopky a semínek a rozkrájíme na kostky. Pokud máme Hokaidó, nemusíme jí loupat. Na másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou dýni, chvilku opékáme a zalijeme litrem a čtvrt vroucí vody. Přidáme bujóny, čerstvě mletý pepř, chilli a vaříme doměkka.

2
Hotovo

Mezitím si v mixéru nebo el. sekáčku rozsekáme dýňová semínka a vločky, každé zvlášť, na sypkou "krupici". Rozehřejeme máslo, přidáme do něj nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a přilijeme k sypké směsi. Vmícháme vejce a ochutíme citrónovou šťávou. Necháme pár minutek odstát a ukoulíme kuličky (vyšlo mi jich 20 ks). Uvaříme je ve vroucí vodě dokud nevyplavou. To bude trvat tak 3 minuty.

3
Hotovo

Uvařenou dýni i s vodou rozmixujeme. Bude-li polévka moc hustá, můžeme jí naředit vodou z kuliček. Hotovou polévku případně dochutíme solí. Na talíři zdobíme kuličkami, dýňovým olejem a bylinkou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Retro chlebíčky
další
Vločkový koláč s mákem

Přidejte svůj komentář