Postup přípravy
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 250 g čerstvých nebo mražených fazolek
- 60 g másla
- 1 malá cibule
- 1 dl šlehačky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička kopru (čerstvý nebo mražený)
- mléko dle potřeby
- citrónová šťáva dle potřeby
- 1/2 lžičky cukru
- sůl
Příloha
- 4 brambory
- sůl, kmín
- máslo
- 2 vejce
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na dílky a uvaříme, v osolené vodě s trochou kmínu, doměkka. Z uvařených brambor slijeme vodu a vhodíme k nim máslo, které necháme v horkých bramborách rozpustit. Před podáváním je s máslem promícháme. Fazolky zalijeme vroucí osolenou vodou a vaříme 8 minut. Potom zchladíme ve studené vodě, aby nezešedly. Vrátíme to horkého hrnce a přikryjeme pokličkou.
Na másle orestujeme dosklovata cibuli s cukrem a solí a zalijeme šlehačkou. Naředíme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Okyselíme dle chuti. Podle potřeby přidáme i sůl nebo cukr, a také kopr. Jen minutku ještě povaříme. Omáčku můžeme rozmixovat ponorným mixérem.
Vejce každé zvlášť rozklepneme do mističky. V kastrolu přivedeme k varu vodu, ve které lžící uděláme vír, do kterého opatrně vlijeme vejce. Vaříme 2 a půl minuty a vylovíme děrovanou naběračkou. Uvaříme i druhé vejce.