0 0
Galette s jablečným pudinkem, indiánským ovocem a levandulí

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Galette s jablečným pudinkem, indiánským ovocem a levandulí

Postup přípravy

Sdílet

Galette je původem francouzský koláč z křehkého tenkého těsta, plněný ovocem nebo klíďo i slanou náplní.

Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

Na těsto

  • 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
  • 90 g ztuhlého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 lžíce studeného mléka
  • 1 žloutek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 3 jablka
  • 1 hrnek indiánského ovoce (muchovník)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1,5 dl vody
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 1/2 lžičky cukru
  • špetka soli

Na posypání

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 kytičky levandule

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama. Poté jej zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici odpočinout aspoň půl hodiny.

Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Přesypeme je do kastrolu, podlijeme trošičkou vody s citrónovou šťávou a solí a přiklopené pár minut dusíme. Zbytek vody rozmícháme ve skleničce s pudinkem a cukrem a přilijeme k jablíčkům. Ještě dvě minuty dusíme. Poté necháme vystydnout.

Ustřihneme si kus papíru na pečení a těsto na něm rozválíme válečkem na tenkou velkou placku. Placka bude takové velikosti, kolik těsto dovolí. Pak i s papírem přendáme do koláčové formy. Průměr těsta bude větší než průměr formy. Dlaní jej natlačíme na dno a vylijeme na něj jablka a roztáhneme až do krajů. Posypeme kuličkami indiánského ovoce a okraje přehrneme přes ovoce směrem ke středu.

Třtinový cukr s odranými kvítky levandule rozmixujeme v mixéru a dle chuti jím koláč posypeme.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25-30 minut.

galett-porce

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Šunkofleky
další
Sněhurka a sedm rajčatových trpaslíků
předchozí
Šunkofleky
další
Sněhurka a sedm rajčatových trpaslíků

Přidejte svůj komentář