0 0
Galette s jablečným pudinkem, indiánským ovocem a levandulí

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Galette s jablečným pudinkem, indiánským ovocem a levandulí

    Postup přípravy

    Galette je původem francouzský koláč z křehkého tenkého těsta, plněný ovocem nebo klíďo i slanou náplní.

    Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

    Na těsto

    • 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
    • 90 g ztuhlého másla
    • 30 g moučkového cukru
    • 2 lžíce studeného mléka
    • 1 žloutek
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • špetka soli

    Náplň

    • 3 jablka
    • 1 hrnek indiánského ovoce (muchovník)
    • 1 lžíce citrónové šťávy
    • 1,5 dl vody
    • 1/2 vanilkového pudinku
    • 1/2 lžičky cukru
    • špetka soli

    Na posypání

    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 2 kytičky levandule

    Postup:

    Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama. Poté jej zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici odpočinout aspoň půl hodiny.

    Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Přesypeme je do kastrolu, podlijeme trošičkou vody s citrónovou šťávou a solí a přiklopené pár minut dusíme. Zbytek vody rozmícháme ve skleničce s pudinkem a cukrem a přilijeme k jablíčkům. Ještě dvě minuty dusíme. Poté necháme vystydnout.

    Ustřihneme si kus papíru na pečení a těsto na něm rozválíme válečkem na tenkou velkou placku. Placka bude takové velikosti, kolik těsto dovolí. Pak i s papírem přendáme do koláčové formy. Průměr těsta bude větší než průměr formy. Dlaní jej natlačíme na dno a vylijeme na něj jablka a roztáhneme až do krajů. Posypeme kuličkami indiánského ovoce a okraje přehrneme přes ovoce směrem ke středu.

    Třtinový cukr s odranými kvítky levandule rozmixujeme v mixéru a dle chuti jím koláč posypeme.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25-30 minut.

    galett-porce

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Šunkofleky
    další
    Sněhurka a sedm rajčatových trpaslíků

    Přidejte svůj komentář