Postup přípravy
Gomasio je léčivé ochucovadlo, které neutralizuje kyselost organizmu a zahání únavu. Přidáním mořské řasy Nori se léčivá síla gomasia násobí. A navíc dodá vašemu jídlu šmrnc.
Gomasio jsem doteď dělala jen ze světlého sezamu. Napadlo mě, že z černého to bude také zajímavé a s řasou Nori mu to bude slušet. Vločky Nori i černé sezamové semínko koupíte ve zdravé výživě,
- 100 g černých sezamových semínek
- 1 plná lžička mořské soli
- 1 vrchovatá lžíce Nori vloček
Na suché pánvi opražíme sůl, přidáme sezam a za velmi častého míchání opékáme. Na černém sezamu není poznat, kdy je správně připravený, a tak zkoušíme mezi prsty několik semínek rozetřít. Pokud se nám to povede, je hotovo. Před koncem opékání přidáme řasu a ještě chvíli opékáme. Potom horká semínka přesypeme do třecí misky, ideálně suribachi (příp. hmoždíře) a tloukem cca 70% semínek rozetřeme.
Vychladlou směs přesypeme do skleněné zavařovačky a uzavřeme. Skladujeme v lednici, kde vydrží asi 14 dní. Používáme k zelenině, na posypání rýže, pomazánek, brambor atd.