Postup přípravy
Mozzare v italštině znamená odříznout. Budiž to důkazem, že mozzarella je rodilá Italka. Své jméno si vysloužila díky speciální přípravě odřezáváním během výroby.
Na 2 porce budeme potřebovat:
Na plněná rajčata
- 6 rajčat
- 40 g slaniny
- 2 plné hrsti čerstvé bazalky
- 1 vejce
- 1 střední cibuli
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 mozzarelly
- kousek chilli papričky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Na okurkový salát
- 4 čerstvé nakládačky
- šťáva z půlky citronu
- stejné množství olivového oleje
- lžíce kukuřičného sirupu (med, cukr…)
- špetka soli, čerstvě mletý pepř
- česneková plněná bageta k rozpečení (Lidl)
Postup:
Na pánvi rozehřejeme trošku olivového oleje a přisypeme na kostičky nakrájenou slaninu. Necháme zpěnit, zasypeme pokrájenou cibulí a česnekem a restujeme.
Z rajčat odkrojíme ostrým nožem vršky, vykrojíme přepážku v rajčátku a vnitřek vydlabeme palcem. Obsah ze dvou rajčat přidáme k cibuli. Z ostatních jen přepážku, kterou nakrájíme na kousky.
Bazalku obpláchneme a rozkrájíme na kousky. Přidáme k základu. Osolíme, opepříme dle chuti. Stáhneme z ohně a po chvilce vmícháme vajíčko. Rajčátka vložíme do zapékací misky, ideálně dvou malých, naplníme do každého lžíci náplně a navrch vložíme kousek mozzarelly. Přiklopíme pokličkou, pod rajčátka kápneme trochu olivového oleje a misku položíme na pečící plech, vedle dáme rozpékací bagetku a v troubě pod grilem zapečeme při 190 st. C cca 10 minut. Bagetku raději po 8. minutách zkontrolujeme.
V mezičase omyjeme okurky kartáčkem, nakrájíme na kolečka a opepříme. Zalijeme zálivkou vyšlehanou z citronové šťávy, oleje, sirupu a soli.