Postup přípravy
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 10 žampiónů
- 2 větší mrkve
- 1/4 celeru
- 1 fenykl
- 1/2 lilku
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- několik snítek čerstvého tymiánu
- olivový olej
- sojová omáčka
Postup:
Na vyšší plech nalijeme olej. Cibuli oloupeme, nakrájíme na měsíčky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme šikmo na kolečka. Celer nakrájíme na kostky, fenykl na kousky. Žampiony překrájíme na půlky. Vše nasypeme na plech, pokropíme sojovkou a poklademe snítky tymiánu. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 30 minut. Potom alobal sundáme a necháme ještě 10 minut zezlátnout.
Na polití zeleniny na talíři si můžeme připravit zálivku ze sezamového oleje, javorového sirupu, balzamika, sojovky a citronové šťávy. Není to však nutné, protože zelenina sama o sobě je skvělá.