• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Grilované vepřové špízy se šajvějí, krůtí medailonky na červeném kari, grilovaný salát se švestkovou zálivkou a mrkvové pesto
0 0
Grilované vepřové špízy se šajvějí, krůtí medailonky na červeném kari, grilovaný salát se švestkovou zálivkou a mrkvové pesto

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Grilované vepřové špízy se šajvějí, krůtí medailonky na červeném kari, grilovaný salát se švestkovou zálivkou a mrkvové pesto

Trendy:
    • Středně náročné

    Postup přípravy

    Sdílet

    Jste milovníci románů? Pak je tenhle recept přesně pro vás 😀 . Už jen ten název se mi sem skoro nevešel. Ale věřte tomu, že stojí zato jej vyzkoušet. Náš půjčený LotusGrill poputuje za chvíli k dalšímu zájemci, a tak si ho musíme ještě užít 🙂

    Na nepočitatelně porcí budeme potřebovat:

    Na vepřové špízy

    • 600 g vepřové kýty
    • cca 30 lístečků šalvěje
    • 200 g kvalitní slaniny nebo schwarcwaldské šunky
    • hrubě mletý pepř

    Krůtí steaky

    • 3 krůtí řízky
    • 1 dl olivového oleje
    • 1 lžička červené kari pasty
    • 1 lžíče citronové šťávy
    • 3 lžíce sojové omáčky
    • nahrubo mletý pepř

    Grilovaný salát

    • 5 větších cherry rajčat
    • 2 bílé papriky
    • 1 cuketa
    • 1 lilek
    • 1 velká cibule
    • olivový olej
    • sůl

    Švestková marináda

    • 1 dl olivového oleje
    • 3 lžíce balzamikového krému
    • 3 lžíce kvalitního octa
    • 3 lžíce javorového sirupu
    • 4 lžíce švestkového sirupu
    • 1 vrchovatá lžička červené kari pasty
    • hrubě mletý pepř
    • sůl
    • 1 malá šalotka
    • 1 lžíce sypkého polévkového bio koření

    Mrkvové pesto

    • čerstvá nať z několika mrkví (bylo mi líto jí vyhodit, tak mě napadlo zkusit pesto)
    • několik stonků petrželky
    • šálek směsi spařených oloupaných mandlí, slunečnicového a sezamového semínka
    • 1 dl sezamového oleje (praženého)
    • 30 g strouhaného sýra parmazánového typu
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • sůl a pepř dle chuti

    Postup:

    Krůtí řízky nakrájíme na malé medailonky a necháme aspoň dvě hodiny odležet v marinádě z oleje, citronové šťávy, hrubě mletého pepře a kari pasty. Až po odležení ochutíme sojovou omáčkou a ogrilujeme dorůžova.

    Vepřovou kýtu nakrájíme na malé medailonky (je lepší je také namarinovat v oleji). Posypeme hrubě mletým pepřem, na každý plátek položíme 2 přepůlené kousky lístku šalvěje a omotáme ve slanině nebo schwarcwaldské šunce. Nesolíme, kdyžtak až po ogrilování posypeme hrubozrnnou solí. Balíčky napíchneme po třech na ploché grilovací jehly a ogrilujeme z obou stran dozlatova.

    Cuketu a lilek omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a posolíme. Vypocenou vodu slijeme, přidáme kousky paprik a půlky rajčat bez semínek. Zalijeme olejem a necháme také uležet.

    Marinádu na salát připravíme následovně: do zavařovací sklenice dáme semínka z rajčat, olivový olej, balzamikový krém, ocet, švestkovou marinádu, kari pastu, sůl, pepř, javorový sirup, polévkové koření a drobounce nakrájenou šalotku, zavíčkujeme a protřepeme. Zkusíme chuť, marináda by měla být velmi výrazná. Marinádu si připravíme také předem, aby se dobře rozležela. Před grilováním jí nalijeme do mísy a vkládáme do ní ogrilovanou zeleninu.

    A ještě zbývá mrkvové pesto. Do mixéru nebo za pomoci ponorného mixéru rozmixujeme na prášek mandle a semínka. Přidáme omytou petrželovou a mrkvovou nať zbavenou silných stonků. Dále přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, sezamový olej a strouhaný sýr a rozmixujeme na pastu.

    grilo-masogrilo-salvgrilo-gril

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Česnečka
    další
    Caprese – rajčatový salát s mozarellou
    předchozí
    Česnečka
    další
    Caprese – rajčatový salát s mozarellou

    Přidejte svůj komentář