Postup přípravy
Jste milovníci románů? Pak je tenhle recept přesně pro vás 😀 . Už jen ten název se mi sem skoro nevešel. Ale věřte tomu, že stojí zato jej vyzkoušet. Náš půjčený LotusGrill poputuje za chvíli k dalšímu zájemci, a tak si ho musíme ještě užít 🙂
Na nepočitatelně porcí budeme potřebovat:
Na vepřové špízy
- 600 g vepřové kýty
- cca 30 lístečků šalvěje
- 200 g kvalitní slaniny nebo schwarcwaldské šunky
- hrubě mletý pepř
Krůtí steaky
- 3 krůtí řízky
- 1 dl olivového oleje
- 1 lžička červené kari pasty
- 1 lžíče citronové šťávy
- 3 lžíce sojové omáčky
- nahrubo mletý pepř
Grilovaný salát
- 5 větších cherry rajčat
- 2 bílé papriky
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1 velká cibule
- olivový olej
- sůl
Švestková marináda
- 1 dl olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového krému
- 3 lžíce kvalitního octa
- 3 lžíce javorového sirupu
- 4 lžíce švestkového sirupu
- 1 vrchovatá lžička červené kari pasty
- hrubě mletý pepř
- sůl
- 1 malá šalotka
- 1 lžíce sypkého polévkového bio koření
Mrkvové pesto
- čerstvá nať z několika mrkví (bylo mi líto jí vyhodit, tak mě napadlo zkusit pesto)
- několik stonků petrželky
- šálek směsi spařených oloupaných mandlí, slunečnicového a sezamového semínka
- 1 dl sezamového oleje (praženého)
- 30 g strouhaného sýra parmazánového typu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Krůtí řízky nakrájíme na malé medailonky a necháme aspoň dvě hodiny odležet v marinádě z oleje, citronové šťávy, hrubě mletého pepře a kari pasty. Až po odležení ochutíme sojovou omáčkou a ogrilujeme dorůžova.
Vepřovou kýtu nakrájíme na malé medailonky (je lepší je také namarinovat v oleji). Posypeme hrubě mletým pepřem, na každý plátek položíme 2 přepůlené kousky lístku šalvěje a omotáme ve slanině nebo schwarcwaldské šunce. Nesolíme, kdyžtak až po ogrilování posypeme hrubozrnnou solí. Balíčky napíchneme po třech na ploché grilovací jehly a ogrilujeme z obou stran dozlatova.
Cuketu a lilek omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a posolíme. Vypocenou vodu slijeme, přidáme kousky paprik a půlky rajčat bez semínek. Zalijeme olejem a necháme také uležet.
Marinádu na salát připravíme následovně: do zavařovací sklenice dáme semínka z rajčat, olivový olej, balzamikový krém, ocet, švestkovou marinádu, kari pastu, sůl, pepř, javorový sirup, polévkové koření a drobounce nakrájenou šalotku, zavíčkujeme a protřepeme. Zkusíme chuť, marináda by měla být velmi výrazná. Marinádu si připravíme také předem, aby se dobře rozležela. Před grilováním jí nalijeme do mísy a vkládáme do ní ogrilovanou zeleninu.
A ještě zbývá mrkvové pesto. Do mixéru nebo za pomoci ponorného mixéru rozmixujeme na prášek mandle a semínka. Přidáme omytou petrželovou a mrkvovou nať zbavenou silných stonků. Dále přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, sezamový olej a strouhaný sýr a rozmixujeme na pastu.