0 0
Gulášová polévka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Gulášová polévka

    Postup přípravy

    Mohlo by se zdát, že gulášovka je pilíř české kuchyně. Stejně jako guláš. Nicméně za jejich objevení vděčíme Uhrům. Důkazem je i název. Slovo guláš je odvozeno od slova “gulya”, což znamená v maďarštině “dobytek” 🙂

    Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

    • 500 g mletého masa mix (hovězí i vepřové) nebo 500 g předního hovězího masa (výborná je kombinace obojího)
    • 4 brambory
    • 2 stroužky česneku
    • 1 velká cibule
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 vrchovatá lžíce majoránky
    • 1 vrchovatá lžíce červené papriky (dle chuti část pálivé nebo chilli)
    • kmín
    • sůl
    • pepř
    • sádlo

    Postup:

    Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme, okmínujeme a dáme vařit.

    Mezitím na pánvi rozehřejeme sádlo, zpěníme posekanou cibulku a zprudka na ní osmahneme mleté maso. Opepříme a posypeme paprikou. Maso pustí lehce šťávu, tu necháme v pánvi, ale maso přendáme děrovanou naběračkou na 5 minut povařit k bramborám. Zbylou šťávu zaprášíme moukou a vymícháme hladkou jíšku. Jíšku necháme trochu zchladnout, aby nám neudělala žmolky a pak jí polévku zahustíme. Přidáme lisovaný česnek a povaříme dalších 5 minut a nakonec okořeníme majoránkou.

    Pokud se rozhodneme použít na polévku i z hovězí maso, bude její příprava trvat o něco déle. Takže hovězím bychom začali. Na pánvi na sádle bychom opekli cibuli, nechali zesklovatět a na ní zprudka opekli na malé kousky nakrájené hovězí maso. Maso bychom osolili, opepřili, přiklopili pokličkou a cca 1 hodinu dusili. Občas bychom přilili trochu horké vody a zamíchali. Hotové maso pak přidali do polévky.

    Pokud polévku vydržíme nesníst, je ještě lepší druhý den, když se rozleží 🙂

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Rebarboro-malinové crumble
    další
    Brambory “na loupačku”

    Přidejte svůj komentář