0 0
Halibut na másle s makovým risottem a fíky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Halibut na másle s makovým risottem a fíky

Postup přípravy

Sdílet

Na 2 porce budeme potřebovat:

Ryba

  • 1 filet (cca 250 g) halibuta
  • 1 plná lžíce ghí (příp. másla)
  • 1 lžíce bílého vína
  • 1 plná lžička másla
  • snítka tymiánu
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Risotto

  • 100 g rýže Arborio
  • 1 malá cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 zeleninový bio bujón
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce strouhaného sýra parmazánového typu
  • 1 zarovnaná lžíce máku
  • 1/2 l vody
  • olivový olej

Na ozdobu

  • 1 zralý fík

Postup:

Začneme přípravou risotta. Svaříme vodu s bujónem a tymiánem. Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přisypeme suchou rýži a promícháme, aby se všechna zrnka obalila olejem. Opečeme ze všech stran, až zprůhlední. Poté zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Přimícháme mák, podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus. Rýže musí zůstat tak akorát mokrá. Na konci přípravy k ní přidáme nastrouhaný sýr a máslo a necháme rozpustit.

Na pánvi rozehřejeme ghí a vložíme na ní na půlku rozkrojenou rybu. Osolíme, opepříme a z každé strany opečeme asi 3 minutky. Poté rybu vyndáme na talíř a do výpeku přilijeme trošku vína. Necháme vydusit, přilijeme trochu vývaru a vhodíme oříšek másla a necháme zahoustnout. Omáčkou polijeme rybu na talíři.

Naservírujeme na talíř kopeček rýže, k němu halibuta, přelijeme šťávičkou a ozdobíme na třetinky pokrájeným fíkem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Pomerančové müsli tyčinky s vlašskými ořechy
další
Květák s arašídovým bešamelem
předchozí
Pomerančové müsli tyčinky s vlašskými ořechy
další
Květák s arašídovým bešamelem

Přidejte svůj komentář