0 0
Halibut na másle s makovým risottem a fíky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Halibut na másle s makovým risottem a fíky

    Postup přípravy

    Na 2 porce budeme potřebovat:

    Ryba

    • 1 filet (cca 250 g) halibuta
    • 1 plná lžíce ghí (příp. másla)
    • 1 lžíce bílého vína
    • 1 plná lžička másla
    • snítka tymiánu
    • sůl, čerstvě mletý pepř

    Risotto

    • 100 g rýže Arborio
    • 1 malá cibule
    • 1 velký stroužek česneku
    • 1 zeleninový bio bujón
    • 1 dl suchého bílého vína
    • 1 vrchovatá lžíce másla
    • 1 vrchovatá lžíce strouhaného sýra parmazánového typu
    • 1 zarovnaná lžíce máku
    • 1/2 l vody
    • olivový olej

    Na ozdobu

    • 1 zralý fík

    Postup:

    Začneme přípravou risotta. Svaříme vodu s bujónem a tymiánem. Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přisypeme suchou rýži a promícháme, aby se všechna zrnka obalila olejem. Opečeme ze všech stran, až zprůhlední. Poté zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Přimícháme mák, podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus. Rýže musí zůstat tak akorát mokrá. Na konci přípravy k ní přidáme nastrouhaný sýr a máslo a necháme rozpustit.

    Na pánvi rozehřejeme ghí a vložíme na ní na půlku rozkrojenou rybu. Osolíme, opepříme a z každé strany opečeme asi 3 minutky. Poté rybu vyndáme na talíř a do výpeku přilijeme trošku vína. Necháme vydusit, přilijeme trochu vývaru a vhodíme oříšek másla a necháme zahoustnout. Omáčkou polijeme rybu na talíři.

    Naservírujeme na talíř kopeček rýže, k němu halibuta, přelijeme šťávičkou a ozdobíme na třetinky pokrájeným fíkem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Pomerančové müsli tyčinky s vlašskými ořechy
    další
    Květák s arašídovým bešamelem

    Přidejte svůj komentář