0 0
Hamburger v domácí bulce s kukuřicí a americkými brambory

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Hamburger v domácí bulce s kukuřicí a americkými brambory

Postup přípravy

Sdílet

Hamburger je tutově nejznámější jídlo světa. Kdo tento šlágr uplácal jako první, těžko říct. Hamburger má svoje stoupence i odpůrce. Odpůrci jím většinou pohrdají jako jídlem 2. ligy. Pokud si ale hamburger uděláte z prvotřídního masa, výsledkem můžete být mile překvapeni.

Použila jsem bio hovězí maso Wagyu (Wa – japonský, Gyu – skot). Toto plemeno má tukem mramorované maso, protože se pomalu vykrmuje. Japonci svůj skot napájí pivem a saké, aby mu dobře trávilo, a taky kravičky masírují, aby jim neochably svaly. Pro Wagyu nemusíte jet až do Japonska, tyto šťastné kravky se chovají i u nás. Jen nevím, jestli mají svého maséra a dodržují stejný pitný režim jako kolegyně ze Země vycházejícího slunce 🙂

Co budeme potřebovat na 6 porcí:

Hamburger

  • 1 kg kvalitního mletého hovězího masa
  • 6 snítek saturejky
  • 1 lžíce worchestru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • čerstvě mletý pepř, sůl

Hamburgrové bulky

  • 230 g hladké mouky
  • 90 ml vlažné vody
  • 10 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 g sušeného droždí
  • 3 g soli
  • 1 vejce
  • 1 vejce na potření a sezamové semínko, příp. gomasio na posypání

Americké brambory

  • 12 brambor
  • kmín, sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Kukuřice

  • 300 g mražené kukuřice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Tatarkový dip

  • 1 majolka Spak
  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 1 sterilovaná okurka
  • 1 šalotka
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička worchestru
  • 1/2 lžičky rýžového sirupu (lze nahradit medem nebo moučkovým cukrem)
  • příp. citronová šťáva
  • několik snítek zelené petrželky

Barbecue omáčka

  • 1 větší spařené a oloupané rajče
  • 100 ml rajčatové pyré
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • chilli dle chuti
  • mletý pepř
  • 1 malá kyselá okurka
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička růžového balsamikového krému
  • několik snítek petrželky
  • 1 lžička worchestru
  • sůl dle chuti
  • olivový olej

Na ozdobení hamburgrů

  • 6 listů salátu
  • 1 maličká cibule

Postup:

Nejdříve zaděláme těsto na hamburgrové housky. Je-li po ruce pekárna na chleba, jen tam vše nasypeme, zvolíme program na přípravu těsta a za hodinu a půl těsto vyndáme. Pokud budeme pracovat ručně, do vlažné vody vmícháme droždí s cukrem a promícháme. Následně přidáme ostatní ingredience a vařečkou poctivě vypracujeme pevné těsto. Poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Po vykynutí rozdělíme na 6 kousků a rukama ukoulíme bulky. Necháme ještě půl hodiny nabývat. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem, případně gomasiem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 st. C po dobu asi 10 minut, dokud nezezlátnou.

Maso ochutíme solí, pepřem, bylinkami, hořčicí a worchestrem a rukama promačkáme. Necháme aspoň hodinku uležet. Následně z tohoto množství utvoříme 6 velkých placiček, tlustých maximálně 2 centimetry. Později je upečeme na grilovací pánvi z obou stran dle požadovaného stupně propečení.

Brambory omyjeme kartáčkem, rozkrájíme na osminky, ponoříme na chvíli do vody. Vodu slijeme, brambory osušíme utěrkou a nasypeme na vyšší plech. Osolíme, okmínujeme, opepříme a polijeme olejem. Rukama důkladně promícháme, aby se všechny brambory obalily olejem a kořením. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova. Bude to trvat přibližně 30 minut.

Připravíme si barbecue omáčku. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s plátky česneku, přidáme na kostičky nakrájená spařená a oloupaná rajčata, rajčatové pyré, nakrájenou okurku, odrhnuté a posekané bylinky. Ochutíme pepřem, balzamikem, cukrem a worchestrem a chvíli dusíme. Dle chuti přisolíme.

Přichází čas na tatarkový dip. Majolku přendáme do misky, přidáme zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhanou okurku, pokrájenou cibulku a nasekanou petrželku. Ochutíme hořčicí, worchestrem, rýžovým sirupem, případně citronem.

Na troše oleje ohřejeme kukuřici ochucenou solí a pepřem.

Bulky podélně rozkrojíme a na suché pánvi opečeme dozlatova řeznou plochu. Na spodní část bulky položíme list salátu, na něj navrstvíme tatarkový dip, na něj položíme upečené maso, přidáme lžíci barbecue omáčky a na ní posypeme na kroužky nakrájenou cibulku. Přiklopíme vrchní částí rozkrojené bulky a spojíme hamburgrovou špejlí.

Na talíř položíme ozdobený hamburger, přidáme trochu kukuřice, amerických brambor a mističku s tatarkovým dipem.

A teď už zbývá jen hamburgr pořádně splácnout, otevřít pusu co možná nejvíc a do hambáče se zakousnout.

wagyu

 

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Vepřová kapsa s jablečným čatní a bramborovým knedlíkem
další
Salát z pečených paprik s grilovaným česnekem a přelivem z kozího sýru
předchozí
Vepřová kapsa s jablečným čatní a bramborovým knedlíkem
další
Salát z pečených paprik s grilovaným česnekem a přelivem z kozího sýru

Přidejte svůj komentář