0 0
Hamburger v domácí bulce s kukuřicí a americkými brambory

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Hamburger v domácí bulce s kukuřicí a americkými brambory

    Postup přípravy

    Hamburger je tutově nejznámější jídlo světa. Kdo tento šlágr uplácal jako první, těžko říct. Hamburger má svoje stoupence i odpůrce. Odpůrci jím většinou pohrdají jako jídlem 2. ligy. Pokud si ale hamburger uděláte z prvotřídního masa, výsledkem můžete být mile překvapeni.

    Použila jsem bio hovězí maso Wagyu (Wa – japonský, Gyu – skot). Toto plemeno má tukem mramorované maso, protože se pomalu vykrmuje. Japonci svůj skot napájí pivem a saké, aby mu dobře trávilo, a taky kravičky masírují, aby jim neochably svaly. Pro Wagyu nemusíte jet až do Japonska, tyto šťastné kravky se chovají i u nás. Jen nevím, jestli mají svého maséra a dodržují stejný pitný režim jako kolegyně ze Země vycházejícího slunce 🙂

    Co budeme potřebovat na 6 porcí:

    Hamburger

    • 1 kg kvalitního mletého hovězího masa
    • 6 snítek saturejky
    • 1 lžíce worchestru
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • čerstvě mletý pepř, sůl

    Hamburgrové bulky

    • 230 g hladké mouky
    • 90 ml vlažné vody
    • 10 g cukru
    • 2 lžíce oleje
    • 2 g sušeného droždí
    • 3 g soli
    • 1 vejce
    • 1 vejce na potření a sezamové semínko, příp. gomasio na posypání

    Americké brambory

    • 12 brambor
    • kmín, sůl, čerstvě mletý pepř
    • olivový olej

    Kukuřice

    • 300 g mražené kukuřice
    • sůl, čerstvě mletý pepř
    • olivový olej

    Tatarkový dip

    • 1 majolka Spak
    • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
    • 1 sterilovaná okurka
    • 1 šalotka
    • 1 lžička plnotučné hořčice
    • 1 lžička worchestru
    • 1/2 lžičky rýžového sirupu (lze nahradit medem nebo moučkovým cukrem)
    • příp. citronová šťáva
    • několik snítek zelené petrželky

    Barbecue omáčka

    • 1 větší spařené a oloupané rajče
    • 100 ml rajčatové pyré
    • 1 malá cibule
    • 1 stroužek česneku
    • chilli dle chuti
    • mletý pepř
    • 1 malá kyselá okurka
    • 1/2 lžičky třtinového cukru
    • 1 lžička růžového balsamikového krému
    • několik snítek petrželky
    • 1 lžička worchestru
    • sůl dle chuti
    • olivový olej

    Na ozdobení hamburgrů

    • 6 listů salátu
    • 1 maličká cibule

    Postup:

    Nejdříve zaděláme těsto na hamburgrové housky. Je-li po ruce pekárna na chleba, jen tam vše nasypeme, zvolíme program na přípravu těsta a za hodinu a půl těsto vyndáme. Pokud budeme pracovat ručně, do vlažné vody vmícháme droždí s cukrem a promícháme. Následně přidáme ostatní ingredience a vařečkou poctivě vypracujeme pevné těsto. Poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Po vykynutí rozdělíme na 6 kousků a rukama ukoulíme bulky. Necháme ještě půl hodiny nabývat. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem, případně gomasiem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 st. C po dobu asi 10 minut, dokud nezezlátnou.

    Maso ochutíme solí, pepřem, bylinkami, hořčicí a worchestrem a rukama promačkáme. Necháme aspoň hodinku uležet. Následně z tohoto množství utvoříme 6 velkých placiček, tlustých maximálně 2 centimetry. Později je upečeme na grilovací pánvi z obou stran dle požadovaného stupně propečení.

    Brambory omyjeme kartáčkem, rozkrájíme na osminky, ponoříme na chvíli do vody. Vodu slijeme, brambory osušíme utěrkou a nasypeme na vyšší plech. Osolíme, okmínujeme, opepříme a polijeme olejem. Rukama důkladně promícháme, aby se všechny brambory obalily olejem a kořením. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova. Bude to trvat přibližně 30 minut.

    Připravíme si barbecue omáčku. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s plátky česneku, přidáme na kostičky nakrájená spařená a oloupaná rajčata, rajčatové pyré, nakrájenou okurku, odrhnuté a posekané bylinky. Ochutíme pepřem, balzamikem, cukrem a worchestrem a chvíli dusíme. Dle chuti přisolíme.

    Přichází čas na tatarkový dip. Majolku přendáme do misky, přidáme zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhanou okurku, pokrájenou cibulku a nasekanou petrželku. Ochutíme hořčicí, worchestrem, rýžovým sirupem, případně citronem.

    Na troše oleje ohřejeme kukuřici ochucenou solí a pepřem.

    Bulky podélně rozkrojíme a na suché pánvi opečeme dozlatova řeznou plochu. Na spodní část bulky položíme list salátu, na něj navrstvíme tatarkový dip, na něj položíme upečené maso, přidáme lžíci barbecue omáčky a na ní posypeme na kroužky nakrájenou cibulku. Přiklopíme vrchní částí rozkrojené bulky a spojíme hamburgrovou špejlí.

    Na talíř položíme ozdobený hamburger, přidáme trochu kukuřice, amerických brambor a mističku s tatarkovým dipem.

    A teď už zbývá jen hamburgr pořádně splácnout, otevřít pusu co možná nejvíc a do hambáče se zakousnout.

    wagyu

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Vepřová kapsa s jablečným čatní a bramborovým knedlíkem
    další
    Salát z pečených paprik s grilovaným česnekem a přelivem z kozího sýru

    Přidejte svůj komentář