• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Hlívové balíčky plněné nivou, s pečenou zeleninou a jarním salátem
0 0
Hlívové balíčky plněné nivou, s pečenou zeleninou a jarním salátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Hlívové balíčky plněné nivou, s pečenou zeleninou a jarním salátem

    Postup přípravy

    Hlíva pochází z Číny, ale najdeme ji i v našich lesích. Dokonce si můžeme koupit sadbu a pěstovat ji na zahradě na špalku nebo přímo v blocích se substrátem. Hlíva ústřičná je zázračná, zdravá houba, která mimo jiné regeneruje buňky a zpomaluje stárnutí. V našem jídelníčku by měla zakořenit pevnými kořeny.

    Pro 2 osoby budeme potřebovat:

    Teplý zeleninový salát

    • 1 větší mrkev
    • 1 petržel stejné velikosti
    • kus celeru velikosti mrkve
    • 1 střední cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 3 listy kadeřávku
    • 1 dl bílého vína
    • 3 snítky tymiánu
    • 1/4 lžičky třtinového cukru
    • sůl
    • trocha oleje
    • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu + 1 lžička sojovky + 1 lžička vína + 0,5 dl teplé vody

    Hlívové balíčky

    • 12 plodnic hlívy ústřičné
    • 6 plátků slaniny
    • 60 g plísňového sýru

    Jarní salát

    • 1 baby salát
    • 10 listů pampelišky
    • 10 květů pampelišky
    • šťáva z půlky citronu
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce agávového sirupu
    • špetka soli

    Postup:

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s plátky česneku orestujeme na trošce oleje v menším pekáčku. Přidáme cukr a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Chvilku restujeme a zalijeme vínem (pokud použijete skleněný nebo keramický pekáček, víno trochu přihřejeme, aby nám neprasknul.) Strčíme do trouby předehřáté na 180 st. C. Asi po 10 minutách přidáme nakrájený kadeřávek a případně ještě trošku vína.

    Z plodnic hlívy odkrojíme tuhé nohy. Sýr nakrájíme na plátky. Mezi dvě plodnice (lupínky k sobě) vložíme plátek sýru a houbový “sendvič” obalíme slaninou. Vyskládáme na plech na pečící papír a přidáme k zelenině do trouby asi na 20 minut. Zeleninu mezitím, asi po 10ti minutách, vyndáme na plotýnku a zalijeme směsí sojovky, vína, škrobu a vody a svaříme do zhoustnutí. Dle chuti dosolíme.

    Salát omyjeme a natrháme na menší kusy. Stejně tak pampeliškové listy. Citron vymačkáme a šťávu vyšleháme s olejem, solí a agávovým sirupem. Zálivku přelijeme přes salát a posypeme květy pampelišek.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Hlávkové zelí na víně s těstovinami a celerovými krutony
    další
    Zeleninový salát s uzeným lososem

    Přidejte svůj komentář