0 0
Indické tofu se zeleninou a jasmínovou rýží

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Indické tofu se zeleninou a jasmínovou rýží

    Postup přípravy

    Jestlipak víte, že když se budete ládovat červenou řepou, budete zářit štěstím a zdravím? Červená řepa obsahuje látky, které zlepšují náladu a dodávají lesk nejen pleti, ale i vlasům a nehtům 🙂

    Na 3 porce budete potřebovat:

    Tofu v marinádě

    • 1 tofu s mořskou řasou
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • 2 lžíce sezamového oleje
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžička tmavého balzamikového krému
    • 1 lžička kukuřičného sirupu (příp. javorový nebo med)
    • 1 větší stroužek česneku

    Zeleninová směs

    • 200 ml kokosového mléka
    • 1 mrkev
    • 1 malá červená řepa
    • kousek celeru
    • cca 10 cm pórku
    • 1 feferonka
    • 1 cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 1 menší řapík celeru
    • hrst hladkolisté petrželky
    • římský kmín
    • sůl
    • hrubozrnné kari koření
    • sezamový olej
    • 1 hrnek jasmínové rýže
    • 1 a půl násobek vody
    • sůl

    Postup:

    Začneme tím, že dvě hodiny před samotným vařením nakrájíme tofu na kostky a naložíme do marinády umíchané ze sezamového oleje, sojovky, balzamica, sirupu, drceného česneku a citronové šťávy. Důkladně všechny kostky polijeme marinádou a zakryté fresh folií odložíme do lednice.

    Očistíme a omyjeme si zeleninu a nakrájíme jí na kolečka a nudličky. Do pánve nalijeme trochu sezamového oleje, nasypeme do ní na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a orestujeme do sklovata. Přidáme římský kmín a vhodíme pokrájenou řepu, mrkev a celer, a také kari koření a sůl. Přiklopíme poklicí a dusíme. Občas zamícháme. Já si na pomoc vzala svoji úžasnou novou pánev tajine (http://www.snedeno.cz/blog/jak-jsem-zacala-upgradovat-kuchyn) 🙂

    V této fázi dáme vařit rýži. Odměřenou rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou, doplníme 1 a půl násobkem nové vody, osolíme a na rozptylovači plamene uvaříme na středním plameni doměkka. Trvá to 10 až 12 minut.

    Nyní přišel čas hodit do pánve nakrájený řapík celeru a pórek. Ještě minutku dusíme a zalijeme kokosovým mlékem. Povaříme ještě asi 5 minut a stáhneme z ohně. Přidáme natrhané petrželkové lístky.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Salát z grilovaného lilku a cukety s rozmarýnou a ořechy
    další
    Zázvorová limonáda z domácího zázvorového sirupu

    Přidejte svůj komentář