0 0
Indické tofu se zeleninou a jasmínovou rýží

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Indické tofu se zeleninou a jasmínovou rýží

Postup přípravy

Sdílet

Jestlipak víte, že když se budete ládovat červenou řepou, budete zářit štěstím a zdravím? Červená řepa obsahuje látky, které zlepšují náladu a dodávají lesk nejen pleti, ale i vlasům a nehtům 🙂

Na 3 porce budete potřebovat:

Tofu v marinádě

  • 1 tofu s mořskou řasou
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička tmavého balzamikového krému
  • 1 lžička kukuřičného sirupu (příp. javorový nebo med)
  • 1 větší stroužek česneku

Zeleninová směs

  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 mrkev
  • 1 malá červená řepa
  • kousek celeru
  • cca 10 cm pórku
  • 1 feferonka
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší řapík celeru
  • hrst hladkolisté petrželky
  • římský kmín
  • sůl
  • hrubozrnné kari koření
  • sezamový olej
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 a půl násobek vody
  • sůl

Postup:

Začneme tím, že dvě hodiny před samotným vařením nakrájíme tofu na kostky a naložíme do marinády umíchané ze sezamového oleje, sojovky, balzamica, sirupu, drceného česneku a citronové šťávy. Důkladně všechny kostky polijeme marinádou a zakryté fresh folií odložíme do lednice.

Očistíme a omyjeme si zeleninu a nakrájíme jí na kolečka a nudličky. Do pánve nalijeme trochu sezamového oleje, nasypeme do ní na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a orestujeme do sklovata. Přidáme římský kmín a vhodíme pokrájenou řepu, mrkev a celer, a také kari koření a sůl. Přiklopíme poklicí a dusíme. Občas zamícháme. Já si na pomoc vzala svoji úžasnou novou pánev tajine (http://www.snedeno.cz/blog/jak-jsem-zacala-upgradovat-kuchyn) 🙂

V této fázi dáme vařit rýži. Odměřenou rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou, doplníme 1 a půl násobkem nové vody, osolíme a na rozptylovači plamene uvaříme na středním plameni doměkka. Trvá to 10 až 12 minut.

Nyní přišel čas hodit do pánve nakrájený řapík celeru a pórek. Ještě minutku dusíme a zalijeme kokosovým mlékem. Povaříme ještě asi 5 minut a stáhneme z ohně. Přidáme natrhané petrželkové lístky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Salát z grilovaného lilku a cukety s rozmarýnou a ořechy
další
Zázvorová limonáda z domácího zázvorového sirupu
předchozí
Salát z grilovaného lilku a cukety s rozmarýnou a ořechy
další
Zázvorová limonáda z domácího zázvorového sirupu

Přidejte svůj komentář