Postup přípravy
Koláčů a moučníků s jablky jsou tisíce. V naší rodině „frčí“ ty šťavnaté, kde není moc těsta a cukru. Jestli vám tenhle nebude chutnat, tak recept vymažu 😀
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 300 g hladké moucky
- 200 g másla (z lednice)
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- špetka soli
Náplň
- 5 jablek
- 1 vanilkový pudink
- 300 ml vody
- 3 lžíce jablečného koncentrátu (ze zdravé výživy)
- 1 lžíce třtinového cukru
- hrst rozinek
- hrst mandlí
- půl lžičky skořice
- zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme s cukrem a žloutky v kuchyňském robotu. Přidáme mouku a sůl a promícháme. Vznikne sypká hmota, ze které rukama upěchujeme těsto. Zabalíme do fresh folie a necháme proležet v lednici alespoň hodinu.
Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Spaříme, oloupeme a nakrájíme mandle. Těsto vyndáme z lednice, na pečící papír obkreslíme koláčovou formu a obstřihneme se 3 cm okraji. Na vystřiženém papíře rozválíme těsto. Ještě mi zbyla asi čtvrtina na maličký koláč, protože korpus dělám dost slabý. Na těsto dokola vyskládáme nakrájená jablka a posypeme opláchnutými rozinkami.
Pudink smícháme s cukrem a trochou vody. Zbylou vodu s jablečným koncentrátem přivedeme k varu, vlijeme do ní pudink, přidáme skořici a mícháme do zhoustnutí. Hotový puding přelijeme přes jablka a posypeme mandlemi.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 25 minut. Na talíři dozdobíme zakysanou smetanou.