0 0
Jablečný koláč s mandlemi

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Jablečný koláč s mandlemi

    Postup přípravy

    Koláčů a moučníků s jablky jsou tisíce. V naší rodině “frčí” ty šťavnaté, kde není moc těsta a cukru. Jestli vám tenhle nebude chutnat, tak recept vymažu 😀

    Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

    Těsto

    • 300 g hladké moucky
    • 200 g másla (z lednice)
    • 2 žloutky
    • 100 g cukru
    • špetka soli

    Náplň

    • 5 jablek
    • 1 vanilkový pudink
    • 300 ml vody
    • 3 lžíce jablečného koncentrátu (ze zdravé výživy)
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • hrst rozinek
    • hrst mandlí
    • půl lžičky skořice
    • zakysaná smetana na ozdobu

    Postup:

    Máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme s cukrem a žloutky v kuchyňském robotu. Přidáme mouku a sůl a promícháme. Vznikne sypká hmota, ze které rukama upěchujeme těsto. Zabalíme do fresh folie a necháme proležet v lednici alespoň hodinu.

    Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Spaříme, oloupeme a nakrájíme mandle. Těsto vyndáme z lednice, na pečící papír obkreslíme koláčovou formu a obstřihneme se 3 cm okraji. Na vystřiženém papíře rozválíme těsto. Ještě mi zbyla asi čtvrtina na maličký koláč, protože korpus dělám dost slabý. Na těsto dokola vyskládáme nakrájená jablka a posypeme opláchnutými rozinkami.

    Pudink smícháme s cukrem a trochou vody. Zbylou vodu s jablečným koncentrátem přivedeme k varu, vlijeme do ní pudink, přidáme skořici a mícháme do zhoustnutí. Hotový puding přelijeme přes jablka a posypeme mandlemi.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 25 minut. Na talíři dozdobíme zakysanou smetanou.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Kuskus se zeleninou a krůtím masem
    další
    Zeleninová polévka s cizrnou

    Přidejte svůj komentář