0 0
Jahodová marmeláda s vanilkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Jahodová marmeláda s vanilkou

    Postup přípravy

    Když se podíváte na jahodu, nepřipomíná vám srdce? Není nezajímavé, že je údajně nejlepším ovocem pro kardiaky 🙂

    Co budeme potřebovat přibližně na 4 střední skleničky:

    • 1000 g jahod
    • 1/2 čerstvého vanilkového lusku
    • 350 g cukru
    • 1 Gelfix 3:1
    • 3 lžíce citronové šťávy

    Postup:

    Jahody omyjeme, přendáme do kastrolu, rozmělníme šťouchadlem na brambory a dáme vařit na sporák (u plynového podložíme rozptylovací mřížkou). Vanilku překrojíme příčně napůl. Půlku uschováme ve skleněné nádobce a druhou půlku podélně rozřízneme. Vložíme do jahod. Odvážíme 350 g cukru.  2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se jahody už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr a častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Nakonec odstraníme vanilkový lusk.

    Mezitím si ve vroucí vodě vyvaříme skleničky a všechno nádobí, které přijde do kontaktu s jahodami. Pomocí širokého trychtýře a naběračky plníme horké skleničky jahodovou směsí, pod kterou stále přitápíme. Utěrkou otřeme okraje (nejdříve vlkým rohem a pak suchým), dosucha otřeme i víčko a zavíčkujeme. Skleničku postavíme asi na 5 minut dnem vzhůru, aby se zatáhla.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Lilkový salát
    další
    Grilovaný lososový hřeben s bramborovým pyré

    Přidejte svůj komentář