0 0
Jehněčí tajine s chlebovými plackami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Jehněčí tajine s chlebovými plackami

Postup přípravy

Sdílet

Na 3 porce budeme potřebovat:

Na naložení

  • 500 g jehněčího masa (použila jsem kýtu)
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 sušená chilli paprička
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky koriandru

A dále

  • 25 kešu oříšků
  • 10 sušených meruněk
  • 4 datle
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl rajčatového pyré
  • 1 cibule
  • 1 kuřecí bio bujón
  • olej

Chlebové placky

  • 190 g polohrubé mouky
  • 1/8 l vody
  • 3 g sušeného droždí
  • 3 g soli

Postup:

Maso odblaníme, vykostíme a nakrájíme na kostky. V míse je smícháme se skořicí, římským kínem, kurkumou, kardamomem, koriandrem, paprikou, tlučeným hřebíčkem a chilli papričkou, solí, citrónovou šťávou a strouhaným zázvorem. Důkladně promícháme, zakryjeme fresh fólií a necháme aspoň 2 hodiny odpočinout v lednici.

Před následnou přípravou zaděláme těsto. Smícháme mouku s vodou, droždím a solí a prohněteme sympatické vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Pak si připravíme tajine nebo hrnec s těžkým dnem a poklicí. Do něj nalijeme trochu oleje, přihodíme na nudličky nakrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Pak přidáme maso. Mícháme, až se všechny kousky od sebe oddělí a necháme vysmahnout puštěnou šťávu.

Mezitím si nakrájíme meruňky a datle na proužky a kešu na kousky. Bujón rozpustíme ve 2 dl vroucí vody.

Když se maso začne trošku opékat, přidáme sušené plody a oříšky, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré a rozpuštěným bujónem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a velmi zvolna dusíme 1,5 hodiny. Občas zkontrolujeme, jak to pod pokličkou vypadá. Případně přikápneme trošičku vody a zamícháme.

Desku kuchyňské linky pomoučíme a nakynuté těsto rozdělíme na tři části. Z každé vytvoříme prsty placku, max. 1 cm tlustou. Položíme na čistou pomoučenou utěrku nebo pečící papír a necháme ještě 20 minut odpočinout.

Rozpálíme troubu na 190 st. C. Placky položíme na plech a vložíme do trouby. Upečeme dozlatova, cca 4 minuty z každé strany.

tajine-chleba

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Švestková klevela
další
Hamburger s domácími bulkami a karamelizovanou cibulí
předchozí
Švestková klevela
další
Hamburger s domácími bulkami a karamelizovanou cibulí

Přidejte svůj komentář