0 0
Jemný kaštanový krém

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Jemný kaštanový krém

Postup přípravy

Sdílet

Tímto výborným kaštanovým krémem mě na Štědrý den překvapili kluci. Nepřejte si vědět, jak dlouho trvala příprava 😀 😀

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 1 kg kaštanů
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 100 ml šlehačky
  • 4 plátky slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 1 řapík celeru
  • 1 pórek
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 větší šalotka
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Začneme tou horší prací, což je vyloupnutí kaštanů ze skořápky. Na vrchní části je nařízneme ostrým nožem do kříže a přibližně hodinu povaříme. Z uvařených kaštanů slijeme vodu a ještě horké se je snažíme oloupat. My bychom příště zvolili určitě koupi kaštanů už oloupaných 😀

Slaninu rozkrájíme na větší kousky a rozškvaříme jí v kastrolu dokud nebude křupavá a nepustí tuk. Bude to trvat cca 3 minuty. Přidáme máslo, nahrubo nasekanou šalotku, nahrubo nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájený celerový řapík a pórek. Asi 10 minut povaříme.
Následně přidáme tymián, vývar, oloupané kaštany, bobkový list a přivedeme do varu. Když se začne polévka vařit, snížíme teplotu na střední stupeň. Povaříme zhruba 25 minut, dokud nejsou kaštany velice jemné. Sundáme z ohně a necháme zchladnout. Odstraníme tymián a bobkový list a ponorným tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme. Poté chvilku povaříme na mírném ohni, pomalu přiléváme smetanu a ochutíme muškátových oříškem, solí a pepřem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Vaření a focení pro Bylinky revue potřetí
další
Naložený hermelín se sušenými rajčaty a rozmarýnou
předchozí
Vaření a focení pro Bylinky revue potřetí
další
Naložený hermelín se sušenými rajčaty a rozmarýnou

Přidejte svůj komentář