0 0
Jemný kaštanový krém

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Jemný kaštanový krém

    Postup přípravy

    Tímto výborným kaštanovým krémem mě na Štědrý den překvapili kluci. Nepřejte si vědět, jak dlouho trvala příprava 😀 😀

    Na 5 porcí budeme potřebovat:

    • 1 kg kaštanů
    • 1 l kuřecího vývaru
    • 100 ml šlehačky
    • 4 plátky slaniny
    • 2 lžíce másla
    • 1 řapík celeru
    • 1 pórek
    • 1 středně velká mrkev
    • 1 větší šalotka
    • 1 bobkový list
    • 1 snítka tymiánu
    • ½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
    • sůl a pepř na dochucení

    Postup:

    Začneme tou horší prací, což je vyloupnutí kaštanů ze skořápky. Na vrchní části je nařízneme ostrým nožem do kříže a přibližně hodinu povaříme. Z uvařených kaštanů slijeme vodu a ještě horké se je snažíme oloupat. My bychom příště zvolili určitě koupi kaštanů už oloupaných 😀

    Slaninu rozkrájíme na větší kousky a rozškvaříme jí v kastrolu dokud nebude křupavá a nepustí tuk. Bude to trvat cca 3 minuty. Přidáme máslo, nahrubo nasekanou šalotku, nahrubo nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájený celerový řapík a pórek. Asi 10 minut povaříme.
    Následně přidáme tymián, vývar, oloupané kaštany, bobkový list a přivedeme do varu. Když se začne polévka vařit, snížíme teplotu na střední stupeň. Povaříme zhruba 25 minut, dokud nejsou kaštany velice jemné. Sundáme z ohně a necháme zchladnout. Odstraníme tymián a bobkový list a ponorným tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme. Poté chvilku povaříme na mírném ohni, pomalu přiléváme smetanu a ochutíme muškátových oříškem, solí a pepřem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Vaření a focení pro Bylinky revue potřetí
    další
    Naložený hermelín se sušenými rajčaty a rozmarýnou

    Přidejte svůj komentář