Ingredience
Korpus
- 200 g karamelové sušenky
- 60 g máslo
Krémová část
- 500 g měkký tvaroh
- 200 g šlehačka
- 200 g tekutý karamel
- 190 g zakysaná smetana
- 30 g moučkový cukr
- 1 ks banán
- 1 sáček želatina
- dle chuti citrónová šťáva
- špetička sůl
Tekutý karamel
- 100 g cukr krupice
- 100 ml šlehačka
- 20 ml máslo
- špetička sůl
Na zdobení
- drobné ovoce
- karamelové vláskypouze rozpuštěný a zezlátlý cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Máslo na základ rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem nebo paličkou nebo rozmixujeme postupně v mixéru. Obojí smícháme. Na dno dortové formy uchytíme papír na pečení a sypkou směs natlačíme na dno. Chtěla jsem si ulehčit práci a boky dortové formy jsem vyložila fresh fólií. Dort šel sice perfektně uvolnit, ale neměl rovné okraje. Líp bude asi vypadat bez fólie, ale strany se musí po vychlazení uvolnit jídelním nožem. |
2 Hotovo | V malém kastrůlku necháme rozpustit cukr a za stálého míchání jej necháme zezlátnout. Potom opatrně přiléváme šlehačku pokojové teploty (pozor, vytvoří se hodně páry!). Umícháme v hladký krém, do kterého přidáme máslo a rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout. |
3 Hotovo | V mixéru smícháme tvaroh s cukrem, karamelem, špetičkou soli a zakysankou. Šlehačku vyšleháme a vmícháme k tvarohové hmotě. Želatinu smícháme v kovovém kastrolku s 5 lžicemi vody, necháme chvilku stát a pak zahřejeme k vodu varu. Vařit se nesmí! Pár lžic tvarohové hmoty přidáme k želatině a svižně smícháme v hladkou hmotu. Tu pak vylijeme do zbytku tvarohové části a pečlivě promícháme. |
4 Hotovo | Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Část krému vylijeme do dortové formy, na ní rozložíme banánová kolečka a polijeme zbytkem krému. Povrch uhladíme, přikryjeme fresh fólií a necháme ztuhnout v lednici. Nejlépe přes noc. |
5 Hotovo | Před podáváním ozdobíme ovocem a karamelovými vlásky. V malém kastrolku rozehřejeme lžíci cukru a když zezlátne, necháme pár minutek zchladnout. Stále promícháváme. Vezmeme si malou misku, kterou zvenčí potřeme olejem a pak lžící nabíráme trochu karamelu a přes dno misky přetahujeme různými směry čůrky karamelu. Vychladlý karamel vezmeme zlehka do dlaní a vytvarujeme klubíčko, které položíme na ovoce. |
6 Hotovo | Karamel ve vyšší vzdušné vlhosti dost rychle povoluje, takže pokud chcete udělat dort dopředu, raději bez karamelových vlásků. |