0 0
Karamelový nepečený cheesecake

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
200 g karamelové sušenky
60 g máslo
Krémová část
500 g měkký tvaroh
200 g šlehačka
200 g tekutý karamel
190 g zakysaná smetana
30 g moučkový cukr
1 ks banán
1 sáček želatina
dle chuti citrónová šťáva
špetička sůl
Tekutý karamel
100 g cukr krupice
100 ml šlehačka
20 ml máslo
špetička sůl
Na zdobení
drobné ovoce
karamelové vlásky pouze rozpuštěný a zezlátlý cukr

Karamelový nepečený cheesecake

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • Vegetariánské

Podle pátera Ferdy je karamel zdravější než bílý cukr. Zahřátím se z kyselinotvorného sladidla stává zásadotvorné.

  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Krémová část

  • Tekutý karamel

  • Na zdobení

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Máslo na základ rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem nebo paličkou nebo rozmixujeme postupně v mixéru. Obojí smícháme. Na dno dortové formy uchytíme papír na pečení a sypkou směs natlačíme na dno. Chtěla jsem si ulehčit práci a boky dortové formy jsem vyložila fresh fólií. Dort šel sice perfektně uvolnit, ale neměl rovné okraje. Líp bude asi vypadat bez fólie, ale strany se musí po vychlazení uvolnit jídelním nožem.

2
Hotovo

V malém kastrůlku necháme rozpustit cukr a za stálého míchání jej necháme zezlátnout. Potom opatrně přiléváme šlehačku pokojové teploty (pozor, vytvoří se hodně páry!). Umícháme v hladký krém, do kterého přidáme máslo a rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout.

3
Hotovo

V mixéru smícháme tvaroh s cukrem, karamelem, špetičkou soli a zakysankou. Šlehačku vyšleháme a vmícháme k tvarohové hmotě. Želatinu smícháme v kovovém kastrolku s 5 lžicemi vody, necháme chvilku stát a pak zahřejeme k vodu varu. Vařit se nesmí! Pár lžic tvarohové hmoty přidáme k želatině a svižně smícháme v hladkou hmotu. Tu pak vylijeme do zbytku tvarohové části a pečlivě promícháme.

4
Hotovo

Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Část krému vylijeme do dortové formy, na ní rozložíme banánová kolečka a polijeme zbytkem krému. Povrch uhladíme, přikryjeme fresh fólií a necháme ztuhnout v lednici. Nejlépe přes noc.

5
Hotovo

Před podáváním ozdobíme ovocem a karamelovými vlásky. V malém kastrolku rozehřejeme lžíci cukru a když zezlátne, necháme pár minutek zchladnout. Stále promícháváme. Vezmeme si malou misku, kterou zvenčí potřeme olejem a pak lžící nabíráme trochu karamelu a přes dno misky přetahujeme různými směry čůrky karamelu. Vychladlý karamel vezmeme zlehka do dlaní a vytvarujeme klubíčko, které položíme na ovoce.

6
Hotovo

Karamel ve vyšší vzdušné vlhosti dost rychle povoluje, takže pokud chcete udělat dort dopředu, raději bez karamelových vlásků.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Krůtí medailonky s máslovou zeleninou
další
Karbanátky z hlívy ústřičné

Přidejte svůj komentář