0 0
Koblihy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Koblihy

Postup přípravy

Sdílet

Nedávno jsme byli pozvaní do vedlejší vesnice na masopust. Nechtěli jsme přijet s prázdnou, a tak jsem se pustila poprvé v životě do koblih. Dopadly výborně a určitě si je brzy zopakujeme. Děkuji Florentýně za super recept a popis http://www.kucharkaprodceru.cz/masopustni-koblihy-recept/

 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 35 g droždí
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • 2 větší špetky soli
  • citronová kůra z bio citronu (kupuji v Lidl, nemusí být)
  • 0,6 l oleje na smažení
  • ostružinová marmeláda

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí s trochou cukru a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, rum, sůl a nastrouhanou kůru a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme jej lehce hladkou moukou a necháme vykynout alespoň hodinu. Pokud vlastníme domácí pekárnu nebo alespoň kuchyňského robota, práci si značně ulehčíme.

Hotové těsto rozválíme na kuchyňské lince poprášené moukou na plát cca 1 cm tlustý. Malou skleničkou nebo vykrajovátkem na polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed dáme půl lžičky marmelády, zbytek těsta přehrneme navrch a skleničkou vykrájíme kolečka. Zkontrolujeme, jestli těsto všude těsně doléhá, aby nám marmeláda v oleji nevytekla. Zbytek těsta znovu rozválíme a pokračujeme stejně.

V kastrolu rozpálíme olej, měly by ho být minimálně 2 cm a kobliny na něm smažíme. Do oleje vkládáme vrchní stranou dolů. Každou várku koblih hned přiklopíme pokličkou, stačí 10 vteřin, aby se koblihy nafoukly. Když jsou zespodu zlaté, obrátíme je a dosmažíme. Jde to hodně rychle, takže od sporáku raději neodcházejte.

Z tohoto množství bylo 35 kousků. Můžeme je ještě dokrášlit posypem z moučkového cukru.

koblihy-testo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Vločkové sušenky s kokosem a kakaem
další
Směs bílých fazolí s mrkví a pórkem s jasmínovou rýží
předchozí
Vločkové sušenky s kokosem a kakaem
další
Směs bílých fazolí s mrkví a pórkem s jasmínovou rýží

Přidejte svůj komentář