0 0
Kořeněná špendlíková marmeláda

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1 kg špendlíky vážené po vypeckování
350 g cukr
3 ks hřebíček
2 lžíce citrónová šťáva
2 lžíce rum
1 dl voda
3:1 Gelfix
1/2 hvězdičky badyán
1/2 lžičky skořice
dle chuti strouhaný zázvor

Kořeněná špendlíková marmeláda

Celý život žiju v přesvědčení, že kolem polních a lesních cest uzobávám špendlíky. A pak se dozvím, že to nejsou špendlíky, ale myrobalány, protože špendlíky téměř zmizely díky "šárce".

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Levné a chutné recepty
  • Recepty pro děti
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Ingredience

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citrónovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně.

2
Hotovo

Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřík vlhkou utěrkou a otřít dosucha.

3
Hotovo

Tip:
Pokud se vám nechce špendlíky vypeckovávat, můžete je předem i s peckami povařit, až se začnou samy vylupovat a pak směs propasírovat. Takhle to dělala kamarádka, od které mám na marmošku tip. Potom ale přidejte asi 400 g špendlíků navíc (na pecky a slupky).

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Pikantní cuketová směs na všestranné využití
další
Vegetariánské karbanátky z tofu a tempehu

Přidejte svůj komentář