0 0
Křehký jablečný koláč s ořechy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Křehký jablečný koláč s ořechy

Postup přípravy

Sdílet

Řada z nás má určitě jablíčko spojené s klasickou českou kuchyní a vůbec naší historií. Vděčíme za to pravděpodobně Karlu IV., jež podporoval ovocnářství, a tak se pěstování jabloní dostalo z klášterních zahrad mezi prostý lid. Původem však jablka pocházejí z jihozápadní Asie.

Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 plná lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 5 jablek
  • 1,5 dl vody
  • 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka soli
  • pokud jsou jablka nevýrazná, tak troška cukru a citronové šťávy

Na dokončení

  • 40 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 50 g másla

Postup:

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme trošičkou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme škrob a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne.

V misce smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme žloutky, na kousíčky nakrájené máslo a zpracujeme vláčnou žmolenku. Kuchyňský robot je v tom fakt dobrej 🙂 . Tři čtvrtiny žmolenky vysypeme do koláčové formy, kterou předtím vydatně vymažeme máslem. Jablečnou směs vylijeme na těsto a rozetřeme ke krajům.

Vlašské ořechy rozsekáme na kousky ostrým nožem a nasypeme na jablka. Zbytek žmolenky navrstvíme na ořechy a poklademe plátky másla.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Brokolice s brambory zapečená v bešamelu
další
Tagliatelle s pastou z avokáda, pečeným česnekem a rajčetem
předchozí
Brokolice s brambory zapečená v bešamelu
další
Tagliatelle s pastou z avokáda, pečeným česnekem a rajčetem

Přidejte svůj komentář