0 0
Křehký jablečný koláč s ořechy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Křehký jablečný koláč s ořechy

    Postup přípravy

    Sdílet

    Řada z nás má určitě jablíčko spojené s klasickou českou kuchyní a vůbec naší historií. Vděčíme za to pravděpodobně Karlu IV., jež podporoval ovocnářství, a tak se pěstování jabloní dostalo z klášterních zahrad mezi prostý lid. Původem však jablka pocházejí z jihozápadní Asie.

    Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

    • 200 g polohrubé mouky
    • 80 g másla
    • 30 g třtinového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 plná lžička prášku do pečiva
    • špetka soli

    Náplň

    • 5 jablek
    • 1,5 dl vody
    • 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu
    • 2 lžíce rozinek
    • špetka soli
    • pokud jsou jablka nevýrazná, tak troška cukru a citronové šťávy

    Na dokončení

    • 40 g vyloupaných vlašských ořechů
    • 50 g másla

    Postup:

    Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme trošičkou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme škrob a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne.

    V misce smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme žloutky, na kousíčky nakrájené máslo a zpracujeme vláčnou žmolenku. Kuchyňský robot je v tom fakt dobrej 🙂 . Tři čtvrtiny žmolenky vysypeme do koláčové formy, kterou předtím vydatně vymažeme máslem. Jablečnou směs vylijeme na těsto a rozetřeme ke krajům.

    Vlašské ořechy rozsekáme na kousky ostrým nožem a nasypeme na jablka. Zbytek žmolenky navrstvíme na ořechy a poklademe plátky másla.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    Hodnocení receptu

    Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
    předchozí
    Brokolice s brambory zapečená v bešamelu
    další
    Tagliatelle s pastou z avokáda, pečeným česnekem a rajčetem
    předchozí
    Brokolice s brambory zapečená v bešamelu
    další
    Tagliatelle s pastou z avokáda, pečeným česnekem a rajčetem

    Přidejte svůj komentář


    Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /data/web/virtuals/153850/virtual/www/domains/snedeno.cz/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118