0 0
Křehký koláč s jablíčky a koňakem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Křehký koláč s jablíčky a koňakem

    Postup přípravy

    Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

    • 100 g špaldové mouky
    • 100 g hladké mouky
    • 100 g másla
    • 25 g moučkového cukru s naloženou vanilkou
    • 2 lžíce studené vody
    • 1 vejce
    • špetka soli

    Jablečná část

    • 600 g výrazných jablek
    • 80 g cukru
    • 2 lžíce koňaku
    • 1 plná lžička kukuřičného škrobu Gustin
    • 1 lžíce vody
    • šťáva z půlky citronu

    Na povrch

    • 1 vrchovatá lžíce meruňkové marmelády
    • 2 lžíce koňaku
    • hrst slunečnicových semínek

    Postup:

    V míse smícháme obě mouky, přidáme pokrájené máslo, cukr, vejce, sůl a studenou vodu. Zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici 30 minut odpočívat.

    Mezitím si oloupeme jablíčka a nakrájíme je na cca 1 cm plátky. Do kastrolu nasypeme cukr, zalijeme koňakem a chviličku zahříváme. Přidáme jablka a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Ve skleničce rozmícháme Gustin s trošičkou vody a citronové šťávy a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl.

    Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Asi 4/5 těsta namačkáme na dno formy a vytáhneme po okraji necelé dva centimetry do výšky. Zbytek těsta dáme chvilku do mrazáku.

    Těsto propícháme vidličkou a nasypeme na něj hotová jablka. Ztuhlé těsto z mrazáku nastrouháme na plátkovém struhadle na okurky a poklademe na povrch koláče. Posypeme slunečnicí a upečeme v troubě při 170 st. C po dobu asi 25 minut.

    V hrnečku smícháme koňak s marmeládou. Upečený koláč vyndáme z trouby a pomocí mašlovačky potřeme povrch směsí marmelády a koňaku. Dopečeme ještě 5-10 minut. Teplý koláč je velmi křehký, a tak je lepší ho nechat chvilku vydechnout.

    kolac-s-karamel-jablky-cely

    Inspirací pro tento koláč mi byl recept http://www.svetvemne.cz/recept-cs/1045/Tradicni-francouzsky-jablecny-kolac-recept

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Pečené brambory se smetanovým dipem a salátem z červené řepy
    další
    Krevetové krekry

    Přidejte svůj komentář