0 0
Křehký koláč s mákem a rebarborou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Křehký koláč s mákem a rebarborou

    Postup přípravy

    Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

    Na těsto

    • 140 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
    • 90 g ztuhlého másla
    • 50 g špaldové mouky
    • 30 g moučkového cukru (s naloženou vanilkou)
    • 2 lžíce mléka
    • 1 lžíce škrobu
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • špetka soli

    Na náplň č. 1

    • 180 g mletého máku
    • 3 jablka
    • špetka soli

    Náplň č. 2

    • 250 g rebarbory
    • 3 lžíce moučkového cukru (s naloženou vanilkou)
    • 3 lžíče vanilkového pudinku
    • 2,5 dl vody
    • špetička soli

    Drobenka

    • 20 g mandlí
    • 20 g cukru
    • 10 g másla

    Postup:

    Do mísy nasypeme mouku, cukr, škrob, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama. Těsto necháme půl hodinky odpočinou v lednici. Potom těsto natlačíme do koláčové formy, kterou vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Těstu vytvoříme okraje asi 2 cm do výšky.

    Mák pomeleme v mixéru nebo na makovém mlýnku a smícháme ho se špetičkou soli a jemně nastrouhanými jablky. Makovou směs navrstvíme na těsto.

    Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. S trouchou cukru a vody a chvíli podusíme. Ve skleničce rozpustíme vanilkový pudink s vodou a troškou soli a zalijeme jím rebarboru. Pár minut necháme povařit, až směs začne houstnout. Potom jí nalijeme na mák a uhladíme.

    Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Usušíme a rozmixujeme nahrubo. V misce smícháme s cukrem a studeným máslem a užmouláme žmolenku. Žmolenkou podrobíme koláč.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 – 35 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Vaječná omeleta se špenátem a Šmakounem
    další
    Restované kousky zeleniny

    Přidejte svůj komentář