Postup přípravy
Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
- 90 g ztuhlého másla
- 30 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 žloutek
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň
- hrnek borůvek
- hrnek malin
- 1 dl šlehačky
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama.
Čtyři pětiny těsta namačkáme do máslem vymazané formy. Vytáhneme okraje asi do 1 cm. Na těsto posypeme borůvky a maliny a zakapeme šlehačkou. Ze zbylého těsta vyválíme placku a vykrájíme tvary, kterými koláč ozdobíme.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut.