Postup přípravy
Na vlašských ořeších si pochutnávali naši pra pra předci již v době kamnenné. Jak se do nich asi dostávali? 😀
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g změklého másla
- 30 g cukru s naloženou vanilkou
- 2 žloutek
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 500 tvarohu
- 40 g cukru s vanilkou
- 2 vejce
- špetka soli
- máslo na vymazání formy + 40 g na pokladení na povrch koláče
- 80 g strouhaných vlašských ořechů na posypání koláče
Postup:
Mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva promícháme. Přidáme žloutky a máslo a rozemneme na vláčnou drobenku. Vlastníme-li kuchyňského robota, práci to velmi usnadní.
Formu vymažeme tučně máslem a 3/4 drobenky tam vysypeme. Dlaní upěchujeme korpus a mírně zvedneme okraje.
Tvaroh smícháme se žloutky cukrem. Je-li potřeba, trošku rozředíme mlékem nebo šlehačkou. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vmícháme do tvarohové směsi. Tvaroh nalijeme na korpus.
V mixéru nebo mlýnku rozstrouháme ořechy, smícháme se se zbytkem drobenky a posypeme tím vršek koláče. Navrch poklademe plátky másla a upečeme dozlatova. Při 180 st. C cca 35 minut.