Postup přípravy
Jestli si myslíte, že v kuchyni je nuda, pozvěte k přípravě nedělního oběda dospívající děti. A udělejte to zajímavé. Třeba si vymyslete menu jako my, napište jednotlivá jídla na papírky a vylosujte si každý dvě jídla, která budete připravovat. Budete překvapeni, jak se pobavíte a jak dobře junioři jídlo uvaří i naservírují 🙂
Na 4 porce budeme potřebovat:
Kuře v marinádě
- 8 kuřecích paliček
- 1 dl oleje
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 velké stroužky česneku
- snítka rozmarýny
Na pečení kuřete
- 4 velké stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýny
Špenát
- 1 mražený špenátový protlak
- 1 cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžíce šlehačky
- 1 vejce
- 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
- sůl a pepř
Postup:
Nejdřív si připravíme marinádu na kuřecí paličky. V misce smícháme olej se sojovkou, javorovým sirupem, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Větvičku rozmarýny naklepeme paličkou, aby se uvolnila silice a přidáme k marinádě. Promícháme a vložíme do ní kuřecí maso. Do každé paličky ostrým nožem prořízneme jeden otvor a snažíme se do něj marinádu vetřít. Přetáhneme fresh folií a uložíme na hodinu do lednice.
Dáme si vařit brambory, které po zchladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, olej, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Utvoříme dva knedlíky, které uvaříme v osolené vodě 16 minut.
Paličky přendáme z marinády na pekáček, přidáme k nim i 2. rozmarýnovou větvičku a posypeme nahrubo nakrájeným česnekem. V pekáčku budou asi 3 lžíce marinády, která steče z paliček. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 190 st. C na 35 minut. Mezitím si zbylou marinádu přelijeme do malého kastrůlku a asi 20 minut povaříme. Po 35 minutách sundáme alobal, na každý kousek masa nalijeme lžíci povařené marinády a paličky ještě pečeme odkryté dalších 30 minut. Marináda je fakt luxusní, a tak zbytkem polijeme knedlíky na talíři.
Nachystáme si špenát. Na oleji dorůžova orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme kostku mraženého špenátu, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném plameni rozpustit. Potom přidáme vejce a drcený česnek, a necháme ztuhnout. Zasypeme lahůdkovým droždím a přidáme smetanu. Jen krátce prohřejeme.
Ostatní recepty z nedělní challenge najdete na našem webu:
http://www.snedeno.cz/salaty/mrkvovy-salat-s-jablickem
http://www.snedeno.cz/polevky/bramborova-polevka-s-houbami
http://www.snedeno.cz/moucniky/mandarinkovy-dezert-z-tiramisu