Ingredience
- Pekáček 26 x 18 cm
- cca 12 plátků lasagne
Boloňské ragú
- 1 kg mleté hovězí maso
- 800 ml horká voda
- 600 ml rajčatové pyré
- 3 stroužky česnek
- 2 dl bílé víno
- 2 řapíky řapíkatý celer
- 2 ks mrkev
- 1 ks cibule
- kus velikosti mrkve celer
- oregano
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- chilli koření
- olej
Bešamel
- 700 ml mléko
- 60 g parmazánkousek si necháme na závěrečné posypání
- 50 g máslo
- 4 vrchovaté lžíce hladká mouka
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na malé kostičky nakrájíme i mrkev, celer a řapíky. Do velkého kastrolu nalijeme olej a restujeme na něm mrkev s bulvovým celerem dokud nezačne krásně vonět. Přidáme řapíky, cibuli a česnek. Cibuli necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso a mícháme, aby se zatáhlo a oddělilo od sebe. Když maso začne syčet, přilijeme víno a vydusíme. Zalijeme rajčatovým pyré a vodou. Osolíme, okořeníme a promícháme. Přikryjeme pokličkou a na cca 2 hodiny strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Během této doby občas zkontrolujeme a promícháme, případně podlijeme trošičkou horké vody. |
2 Hotovo | V jiném kastrole rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Do ní přiléváme studené mléko a za pomocí metličky, a mírné teploty, umícháme bešamel. Omáčka by měla být zahuštěná, mírně tekutá. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Na konci přidáme postrouhaný parmazán a promícháme. Trošku parmazánu si schováme na posypání. |
3 Hotovo | Pekáček vymažeme máslem, na dno poskládáme vrstvu plátků lasagní, rozetřeme na ně část ragú a pokapeme bešamelem. Položíme další vrstvu lasagní a zase navrstvíme ragú a na něj opět trochu bešamelu. Končíme těstovinami, zbytkem ragú a zbytkem bešamelu. Lehce posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. |
4 Hotovo | Zapečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 35 minut. |