0 0
Letní meruňkový dort

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Letní meruňkový dort

    Postup přípravy

    Připravte si tento skvělý jemný dortík, sedněte si s ním do stínu a relaxujte. S každým soustem ucítíte, jak vás opouští stres. Meruňky jsou totiž bohaté na látky, díky kterým se stáváme vůči stresu odolnější 🙂

    Na dortovou formu průměru 26 cm budeme potřebovat:

    Máslové těsto

    • 200 g hladké mouky
    • 140 g másla
    • 80 g cukru (ve kterém máme naloženou vanilku)
    • 1 žloutek
    • špetka soli
    • pečící papír a hrách nebo fazole na zatížení těsta při pečení
    • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

    Ovocno-smetanová náplň

    • 500 g vypeckovaných meruněk
    • 35 g cukru s vanilkou
    • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
    • 2 kelímky šlehačky 33%
    • 20 g želatiny

    Postup:

    Máslo rozkrájíme do mísy, přidáme mouku, cukr, sůl a žloutek. Vypracujeme velmi měkké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do formy natlačíme rukama a po okrajích ho vytáhneme asi do 3 centimetrů. Navrch položíme pečící papír tak, aby přesahoval trochu vzhůru a posypeme ho fazolemi. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 25 – 30 minut. Upečený korpus vyndáme, odstraníme papír s fazolemi (ty si můžeme v papírovém sáčku uschovat na příští pečení) a necháme vychladnout.

    V té době si připravíme náplň. Meruňky rozpůlíme, prosypeme cukrem a dáme na sporák. Rozmixujeme ponorným mixérem a zahřejeme, až začne směs dělat bubliny. Přidáme citronovou šťávu, zamícháme a necháme zchladnout. Do kastrůlku nalijeme asi 4 lžíce vody, vysypeme do ní želatinu a mícháme do rozpuštění. Necháme chvilku stát a pak zahřejeme těsně k varu (vařit se nesmí). Do teplé želatiny přidáme 3 lžíce meruňkového pyré a intenzivně promícháme. Želatinu s trochou pyré až poté vlijeme do meruňkové masy a pořádně promícháme.

    Ve vyšší nádobě ušleháme vychlazenou šlehačku a vmícháme do meruněk. Ovocnou směs nalijeme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout v lednici. Trvalo to přibližně 2 hodiny, ale borůvková varianta mojí švagrové, od které mám tenhle skvělý recept, tuhla přes noc 🙂

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Tuňáková pomazánka
    další
    Salát z grilovaného lilku a cukety s rozmarýnou a ořechy

    Přidejte svůj komentář