0 0
Letní meruňkový dort

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Letní meruňkový dort

Postup přípravy

Sdílet

Připravte si tento skvělý jemný dortík, sedněte si s ním do stínu a relaxujte. S každým soustem ucítíte, jak vás opouští stres. Meruňky jsou totiž bohaté na látky, díky kterým se stáváme vůči stresu odolnější 🙂

Na dortovou formu průměru 26 cm budeme potřebovat:

Máslové těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 80 g cukru (ve kterém máme naloženou vanilku)
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • pečící papír a hrách nebo fazole na zatížení těsta při pečení
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Ovocno-smetanová náplň

  • 500 g vypeckovaných meruněk
  • 35 g cukru s vanilkou
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 kelímky šlehačky 33%
  • 20 g želatiny

Postup:

Máslo rozkrájíme do mísy, přidáme mouku, cukr, sůl a žloutek. Vypracujeme velmi měkké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do formy natlačíme rukama a po okrajích ho vytáhneme asi do 3 centimetrů. Navrch položíme pečící papír tak, aby přesahoval trochu vzhůru a posypeme ho fazolemi. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 25 – 30 minut. Upečený korpus vyndáme, odstraníme papír s fazolemi (ty si můžeme v papírovém sáčku uschovat na příští pečení) a necháme vychladnout.

V té době si připravíme náplň. Meruňky rozpůlíme, prosypeme cukrem a dáme na sporák. Rozmixujeme ponorným mixérem a zahřejeme, až začne směs dělat bubliny. Přidáme citronovou šťávu, zamícháme a necháme zchladnout. Do kastrůlku nalijeme asi 4 lžíce vody, vysypeme do ní želatinu a mícháme do rozpuštění. Necháme chvilku stát a pak zahřejeme těsně k varu (vařit se nesmí). Do teplé želatiny přidáme 3 lžíce meruňkového pyré a intenzivně promícháme. Želatinu s trochou pyré až poté vlijeme do meruňkové masy a pořádně promícháme.

Ve vyšší nádobě ušleháme vychlazenou šlehačku a vmícháme do meruněk. Ovocnou směs nalijeme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout v lednici. Trvalo to přibližně 2 hodiny, ale borůvková varianta mojí švagrové, od které mám tenhle skvělý recept, tuhla přes noc 🙂

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Mleté maso zapečené s brokolicí a bramborovým pyré v bešamelu se sýrovou krustou
další
Salát z grilovaného lilku a cukety s rozmarýnou a ořechy
předchozí
Mleté maso zapečené s brokolicí a bramborovým pyré v bešamelu se sýrovou krustou
další
Salát z grilovaného lilku a cukety s rozmarýnou a ořechy

Přidejte svůj komentář