0 0
Levandule lékařská

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Levandule lékařská

    Postup přípravy

    Upřímně řečeno, nevím, jestli těchto pár řádků o levanduli není jen nošením dříví do lesa. Domnívám se, že levandule je jedna z nejznámějších rostlinek vůbec. Její omamnou vůni poznáte i se zavřenýma očima.

    Vonná silice z levandule má nejširší spektrum využití. Můžeme jí použít na kůži i sliznici bez ředění.Je výborným repelentem, ale i ošetřuje štípnutí, protože neutralizuje živočišné jedy. Uklidňuje, tiší bolesti hlavy, usnadňuje dýchání, snižuje krevní tlak, hojí popáleniny, revmatické bolesti atd.

    Její kouzlo však platí i v kulinářském využití. Nejen, že levandule vypadá krásně jako dekorace, ale chutná jako přísada do marmelád, sušenek, jako kandované bonbonky k ozdobě dortů, zkrášlí nám láhev s octem, olejem. Je důležitou součástí provensálské směsi, ale můžete z ní udělat i výborný sirup nebo čaj.

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Francouzská cibulačka s toustíky s parmezánovou krustou
    další
    Mandarinkové tiramisu

    Přidejte svůj komentář