0 0
Linecký koláč s jablky a mandlemi

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Linecký koláč s jablky a mandlemi

    Postup přípravy

    Proč se linecké těsto jmenuje linecké, ví Bůh. Nemá to prý žádnou spojitost s městem Linz, i když by se to nabízelo. V každém případě linecké těsto pochází z Rakouska a původně se z něj pekl linecký dort. Postupem času se stalo základem různých moučníků a cukroví a připadá mi, že se z něj snad stalo nejuniverzálnější těsto ze všech.

    Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

    • 240 g hladké mouky
    • 150 g másla
    • 55 g moučkového cukru, ve kterém byl naložený vanilkový lusk
    • 1 žloutek
    • špetka soli

    Náplň

    • 3 kyselá jablka
    • 1 lžíce cukru (jsou-li sladká jablka, tak cukr není nutný)
    • 1 lžička kukuřičného škrobu Gustin
    • špetička soli
    • 40 g spařených a oloupaných mandlí

    Z tuhého másla, mouky, cukru, žloutku a soli zpracujeme těsto. Kuchyňský robot nám práci může značně ulehčit. Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice.

    Jablka omyjeme, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a svaříme s 1,5 dl vody, cukrem a špetičkou soli, doměkka. Škrob smícháme se dvěma lžícemi vody, vlijeme do jablek a ještě necháme chvilku podusit do zhoustnutí.

    Směs necháme zchladnout. Mandle spaříme vroucí vodou, chvilku probubláme, propláchneme vodou studenou a oloupeme. Oloupané mandle nasekáme na kousky.

    Koláčovou formu obkreslíme tužkou na pečící papír. Válečkem těsto do tohoto tvaru vyválíme. To, co bude přesahovat, odkrájíme. Papír i s těstem vložíme do koláčové formy (okraje těsta by měly být asi centimetr). Dno propícháme vidličkou a rozprostřeme tam jablečnou směs. Ze zbytku těsta vyválíme rukama válečky a ozdobíme jimi povrch. Posypeme mandličkami.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, bude to trvat cca 35 minut.

    Teplý koláč je velmi křehký, tak pokud budete tak nedočkaví jako my a pustíte se do něj hned, hodí se lžička. Pokud ho necháte pár hodin odpočinout, bude krásně vláčný a měkký.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Tagliatelle s omáčkou z rajčat a řapíkatého celeru
    další
    Raw makové kuličky

    Přidejte svůj komentář