0 0
Makové řezy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Makové řezy

    Postup přípravy

    Jsem překvapená. Netušila jsem, že Česká republika je velmocí v pěstování máku. Pěstujeme ho údajně nejvíc na světe a je o něj velký zájem. Mák máme prostě kvalitní. To my víme, že? Proto jsme také jeho největšími konzumenty. Ovšem pozor, přichází zklamání pro všechny, kdo by se chystali nařezávat makovice kvůli získání opia. V Evropě se nepěstuje mák opiový, ale olejný 🙂

    I když, pokud ochutnáte naše makové řezy, možná se do „rauše“ dostanete taky 😀

    Recept mi prozradila kamarádka při naší pravidelné ranní procházce lesem s upozorněním, že první den jsou trošku suché. „Posvítila“ jsem si na to, aby suché nebyly, a to se povedlo.

    Na pekáček o rozměrech 18 x 30 cm budeme potřebovat:

    Těsto

    • 130 g polohrubé mouky
    • 50 g špaldové mouky
    • 60 g třtinového cukru
    • 120 g másla
    • 1 vejce
    • 1/2 prášku do pečiva
    • špetka soli

    Maková náplň

    • 200 g máku
    • 450 ml mléka
    • 30 g třtinového cukru
    • vrchovatá lžíce marmelády
    • špetka soli

    Smetanová náplň

    • 200 g zakysané smetany
    • 20 g třtinového cukru
    • 1 vejce

    Postup:

    Mák umeleme a v kastrolu ho svaříme s mlékem, cukrem a špetičkou soli. Hodně často mícháme, aby se nepřichytil. Nevyvaříme úplně do sucha, potřebujeme, aby byl vláčný. Před dokončením přidáme vrchovatou lžíci marmelády, promícháme a necháme zchladnout.

    V misce smícháme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, rozkrájené máslo a vejce a rukou zpracujeme v těsto. Jednu třetinu odřízneme a strčíme zabalenou v mikrotenovém sáčku do mrazáku.

    Pekáček vymažeme máslem a na dno natlačíme větší část těsta tak, abychom utvořili zvednuté okraje. Na těsto rozprostřeme makovou náplň.

    Zakysanou smetanu promícháme s cukrem a vejcem a rozetřeme na mák. Z mrazáku vyndáme zbytek těsta, které nastrouháme na hrubém struhadle přímo na pekáček s moučníkem.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 35 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Pesto z rukoly
    další
    Marinovaný tempeh s rajčatovou omáčkou a špagetami

    Přidejte svůj komentář