0 0
Makový cheesecake

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Makový cheesecake

    Postup přípravy

    Můžeme se jen domnívat, jak spatřil světlo světa úplně první tvaroh. Kočovné kmeny v dávnověké Mezopotámii lozily po vysokých horách, dojily své ovce nebo kozy a přebytek mléka uschovávaly do měchů. Měchy se prý vyráběly ze žaludků mladších kusů, které pravděpodobně obsahovaly enzym, díky němuž začalo mléko hrudkovatět….. Od té doby uplynulo již více než 8000 let. Nepochybuji o tom, že takto vzniklý tvaroh v sobě měl spoustu přirozených léčivých látek. Nicméně i teď si můžete kvalitní tvaroh vyrobit doma sami, najít si šikovného farmáře nebo jít cestou nejmenšího odporu a koupit si balíček v supermarketu 🙂

    • 200 g máslových sušenek (Lidl)
    • 100 g másla
    • 170 g mletého máku
    • 400 ml mléka
    • 35 g třtinového cukru
    • 1 lžička kukuřičného škrobu Gustin
    • 2 lžíce jablečného koncentrátu (zdravá výživa, Kaufland)
    • špetka soli
    • 500 g tvarohu
    • 50 g třtinového cukru
    • 1 vanilkový puding
    • 1 dl mléka
    • 2 vejce
    • dřeň z půlky vanilkového lusku

    Mák umeleme na strojku a svaříme s mlékem, cukrem a špetkou soli na kaši. Přidáme Gustin a jablečný koncentrát a promícháme. Necháme vychladnout.

    Sušenky rozmixujeme v mixéru. Máslo rozpustíme ve vodní lázni. Smícháme dohromady a poté rozprostřeme na dno dortové formy (pokud je teflonová, není potřeba vymazávat, v jiném případě vymažeme máslem nebo ještě lépe, vyložíme pečícím papírem).

    Na sušenkovou základnu rozvrstvíme makovou náplň a uhladíme.

    V míse smícháme tvaroh s cukrem, špetkou soli, vejci, dření z vanilky a s pudinkem rozmíchaným s mlékem. Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robota rozmixujeme v hladkou hmotu, kterou nalijeme na makovou část.

    Na dno trouby dáme vyšší plech naplněný vodou, aby se cheesecake pekl ve vodní lázni. Na mřížku položíme cheesecake a pečeme při 170 st. C cca 35 minut. Potom troubu vypneme, pootevreme a dort v ní necháme zchladnout. V ideálním případě jej necháme ještě pár hodin odpočinout v lednici.

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Havajské terče z kuřecího masa s bramborovou kaší a nokem z rukolového pesta
    další
    Salát z norimberských klobásek

    Přidejte svůj komentář