Ingredience
Korpus
- 165 g cukr krupice
 - 120 g mák mletý
 - 80 g mandle
 - 6 vejce
 - 1 plná lžička prášek do pečiva
 - 0.5 lžičky skořice
 - špetka sůl
 Krém k plnění
- 250 g mascarpone
 - 200 g šlehačka 40%
 - 40 g moučkový cukr
 - 2 lžíce citrónová šťáva
 - vanilka
 K navlhčení
- 1 lžíce ostružinová ochucovací pasta
 - 25 ml pomerančový džus
 Obmazový krém
- 180 g máslo
 - 150 g Salko
 - citrónová šťáva
 - živočišné uhlí v prášku
 K ozdobení
- 2 lžíce isomalt
 - ostružiny
 - jahody
 - borůvky
 
Postup přípravy
Korpus průměr 18 cm.
Korpus je velmi jemný a křehký, po upečení má tendenci se propadat, je lepší péct ve třech ráfkách – dávkách, čímž vzniknou rovnou 3 patra.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Troubu rozpálíme na 180 st. C - na horní/spodní ohřev, ne horkovzduch. Na ráfky upevníme zespoda pečící papír podložený alobalem, anebo dna pečících forem vyložíme pečícím papírem. Boky nevymazáváme.  | 
2 Hotovo  | Mandle nadrtíme v elektrickém sekáčku na mouku a přidáme k nim trochu pečícího prášku. Mák pomeleme. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků dáme špetku soli a při nižších otáčkách šleháme do pěny. Pak otáčky zvýšíme na maximum a pomalu přisypeme 3/4 množství cukru. Ušleháme tuhý sníh. Nesmíme však přešlehat, aby nebyl příliš suchý. Správná konzistence je, když po vytažení metly se špička velmi pozvolna ohýbá dolů.  | 
3 Hotovo  | Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a metličkou vyšleháme na emulzi. Výkon robotu snížíme a žloutky postupně přiléváme k bílkům. Pak zase zrychlíme otáčky a ještě minutu až dvě prošleháme. Nyní už z robotu sundáme a balónovou metlou opatrně promísíme s mákem, mandlemi a skořicí, které přidáme natřikrát. Dortové formy položíme na rovný plech a těsto do nich rozdělíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut.  | 
4 Hotovo  | Upečené těsto necháme ve formách asi 15 minut vydechnout a pak obruč uvolníme nožem. Korpusy necháme na mřížce zcela vychladnout.  | 
5 Hotovo  | Ochucovací pastu promícháme s džusem a mašlovačkou všechny tři patra zvlhčíme.  | 
6 Hotovo  | Vychlazené mascarpone vyšleháme se šlehačkou, cukrem a citrónovou šťávou. Když se vsákne všechen džus, přistoupíme k naplnění dortu. Jeden ráfek si umyjeme a osušíme, vložíme do něj první část korpusu a upevníme. Můžeme ještě vnitřní stranu ráfku vyložit dortovou fólií. Naneseme polovinu krému, uhladíme a povrch poklademe pokrájenými ostružinami. Přiklopíme střední částí a celý postup opakujeme. Přiklopíme posledním vrstvou korpusu a dlaní přitlačíme. Zakryjeme fresh fólií a necháme přes noc v lednici zatuhnout.  | 
7 Hotovo  | Naopak si z lednice vyndáme máslo a necháme jej změknout na kuchyňské lince. Druhý den dáme do misky a šleháme ponorným šlehačem 10 minut, až bude krásně vláčné a nadýchané. Pak po lžících všleháme Salko a ochutíme citrónovou šťávou.  | 
8 Hotovo  | Dort obmažeme slabou vrstvou krému a vrátíme do lednice minimálně na půl hodiny. Pak přidáme další slabou vrstvu a zase vrátíme do lednice.  | 
9 Hotovo  | Zbylý krém rozdělíme do 3 malých mističek a do dvou z nich nasypeme trochu prášku z živočišného uhlí. Do jedné míň a do druhé trošku víc. V jedné by měl být krém šedý a ve druhé antracitový. Ve třetí zůstává světlý. Cukrářskou špachtlí nanášíme malé množství barevných krémů a roztíráme doztracena.  | 
10 Hotovo  | Na závěrečné dozdobení si připravíme isomaltovou ozdobu. Rozpustíme jej v malém kastrůlku a nalijeme "loužičku" na silikonovou podložku. Tu položíme na hrdlo širší láhve a necháme isomalt stékat dolů. Za chviličku je zatuhlý, tak opatrně vyprostíme z podložky. Na povrch dortu isomaltovou korunku přilepíme trochou krému. Dozdobíme ovocem. Isomalt neděláme dopředu, ale před konzumací, protože vlhne a flekatí.  | 










