0 0
Makový dort s pudinkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Makový dort s pudinkem

    Postup přípravy

    Zajímalo by mě, kdo kdy vymyslel pro sladkou směs mléka se škrobem a cukrem název pudink. Slovo „pudink“ pochází z francouzského „boudin“, což znamená „jelito“. A v tom jelitu bylo nacpané maso, buď s krví „black pudding“ anebo bez krve „white pudding“. Tak praví Wikipedie 🙂

    Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

    Těsto a drobenka navrch

    • 130 g polohrubé mouky
    • 130 g másla
    • 70 g špaldové mouky
    • 50 g cukru (používám třtinový, ve kterém mám vložený rozpůlený vanilkový lusk)
    • 1 vejce
    • 1/2 prášku do pečiva
    • špetka soli

    Maková náplň

    • 400 ml mléka (používám plnotučné)
    • 200 g mletého máku
    • 40 g cukru (používám třtinový)
    • 1 lžíce rybízové marmelády
    • špetka soli

    Pudinková náplň

    • 800 ml mléka (používám plnotučné)
    • 30 g cukru
    • 2 vanilkové pudinky (používám ty s pravou vanilkou)

    Postup:

    Umeleme si mák, nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem, přisypeme cukr a špetku soli a za velmi častého míchání uvaříme do zhoustnutí. K hotovému máku přimícháme marmeládu.

    Na rozptylovací mřížce (vaříme-li na plynu) zahřejeme mléko. Sběračku teplého mléka odebereme do hrnečku, přisypeme cukr a pudinkové prášky a rozmícháme. Tuto směs vlijeme zpět do mléka a za stálého míchání svaříme dohusta. Necháme trošku zchladnout, ale průběžně mícháme, aby se nevytvořil škraloup.

    Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a pokrájeným máslem. Rozžmouláme na sypkou hmotu. Určitě práci ulehčí robot. Potom přidáme vejce a zpracujeme těsto. 1/4 těsta uloupneme, dáme do mikrotenového sáčku a strčíme do mrazáku. Zbytek těsta namačkáme na dno dortové formy, do které jsme přichytili pečící papír (strany vymažeme máslem) a vytáhneme asi 3 cm do výšky.

    Na těsto rozetřeme vlažný mák a na něj nalijeme vlažný pudink. Povrch uhladíme a úplně navrch nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Povrch můžeme ještě lehounce pocukrovat třtinovým cukrem.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 45 minut. Před krájením musí být dort naprosto studený, nejlépe odležený v lednici.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Risotto s hlívou ústřičnou
    další
    Marinované vepřové nudličky s brokolicí dušené v kokosovém mléce s rýží basmati

    Přidejte svůj komentář