0 0
Marinovaná krkovice s rýží a bazalkovým česnekem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Marinovaná krkovice s rýží a bazalkovým česnekem

    Postup přípravy

    Původně jsem měla v plánu udělat ke krkovici šťouchané brambory se slaninou, ale jasmínová rýže s bazalkovým česnekem byla skvělá volba.

    Marinovaná krkovice:

    • 3 silnější plátky krkovice bez kosti
    • 3 snítky rozmarýny
    • 1 dl oleje
    • 3 lžíce praženého sezamového oleje
    • 2 lžíce ústřicové omáčky
    • 2 lžíce sojové omáčky Kikkoman
    • 3 lžíce pomerančové šťávy

     

    • 1 lžička hladké mouky
    • 1 cibule
    • sůl, pepř
    • jasmínová rýže
    • 4 stroužky česneku
    • plná hrst bazalkových listů
    • olivový olej

    Plátky krkovice naklepeme paličkou na maso. Do misky nalijeme olej, sezamový olej, ústřicovou omáčku, sojovou omáčku a pomerančovou šťávu. Vyšleháme vidličkou a vložíme do marinády naklepané maso. Z obou stran namočíme, proložíme rozmarýnou, přikryjeme fólií a necháme odpočívat v lednici minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc.

    Do většího kastrolu nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Vložíme plátky masa a z obou stran opečeme. Přikryjeme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 190 st. C na cca 1 hodinu. Několikrát za tu dobu zkontrolujeme, aby se nám maso nepřipálilo. Případně trochu podlijeme teplou vodou. Když je maso měkké a začíná chytat zlatavou barvu, dáme kastrol na sporák, do šťávy přidáme hladkou mouku a chvilku opékáme. Potom přilijeme teplou vodu, opepříme a rozvaříme na “omáčku”. Případně dochutíme solí, sojovou nebo ústřicovou omáčkou.

    Odměříme hrnek jasmínové rýže, nasypeme do kastrolku, několikrát propláchneme, doplníme 1 a půl násobkem vody, osolíme a uvaříme na mírném plameni doměkka (cca 12 minut). Máme-li plynový sporák, použijeme rozptylovač plamene.

    Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi na olivovém oleji spolu s natrhanými bazalkovými listy. Bazalkovým česnekem na talířích ozdobíme rýži.

     

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Nadýchaný jablečný koláč
    další
    Zeleninový salát s uzeným tempehem a vlašskými ořechy

    Přidejte svůj komentář