Postup přípravy
Na cca 11 kroket budeme potřebovat:
- 300 g mletého vepřového masa
- 50 g jemně strouhaného celeru
- 2 velké stroužky česneku
- 1 větvička rozmarýny
- 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička oleje
- sůl, chilli
Rajčatová omáčka
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 ml rajčatové passaty
- 400 ml vody
- větvička rozmarýny
- sůl
- olej
Postup:
Maso dáme do misky, smícháme s prolisovaným česnekem, posekanou rozmarýnou, jemně nastrouhaným celerem, solí, moukou, olejem chilli kořením a vejcem. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota.
V kastrolu rozpálíme trochu oleje, hladinu asi půl centimetru. Z masové směsi uděláme 10 – 11 kuliček, o průměru přibližně 4 cm a v oleji je ze všech stran opečeme. Potom je narovnáme na jednu stranu a do volného prostoru nasypeme na kousky pokrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Zalijeme rajčatovým pyré a vodou, přidáme větvičku rozmarýny a přiklopíme pokličkou. Za občasného promíchávání dusíme na rozptylovači plamene 35 – 40 minut. Dle chuti přisolíme nebo přisladíme.
Podáváme s těstovinami nebo rýží.